Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Economie, Global, Grondstoffen, Inkoop
Soort:

EU-landen gaan inkoop energie op elkaar afstemmen

De EU-landen gaan de inkoop van hun energie op elkaar afstemmen. De Europese Commissie (EC) krijgt het recht contracten met gasleveranciers vooraf te beoordelen. Zo zou kunnen worden voorkomen dat concurrentieregels worden geschonden. De Commissie wil bijvoorbeeld voorkomen dat EU-landen door Gazprom verplicht worden Russische pijpleidingen en technologie te gebruiken.

Donderdagavond zetten de 28 Europese regeringsleiders unaniem deze stap op weg naar een Energie Unie. Daar zijn stevige onderhandelingen aan vooraf gegaan, vanwege de grote financiële en strategische belangen van de afzonderlijke lidstaten. De uitwerking van de plannen in wetsvoorstellen zal komende tijd eveneens het toneel zijn van harde politieke strijd. De door de EC gevraagde gezamenlijke inkoop van energie, is door de lidstaten teruggebracht tot onderzoek naar de mogelijkheden hiervoor.

Afhankelijkheid
Europa importeert ruim de helft van zijn energie, goed voor 400 miljard euro per jaar. De afhankelijkheid van Russisch gas werd voelbaar toen Gazprom de gaskraan dichtdraaide vanwege een conflict met Oekraïne. De annexatie van de Krim en de Russische steun voor de separatisten in Oost-Oekraïne, maakt eveneens dat de lidstaten hun energie-import willen verminderen en spreiden.

Geringe bereidheid
De energievoorziening is een nationale bevoegdheid. De bereidheid bij de lidstaten om die deels naar Brussel over te hevelen - na de munt en het banktoezicht - is gering. Het blijft een zaak van de afzonderlijke lidstaten welke energiesoorten een land gebruikt.

Meningen verschillen
De EU-collega's, waaronder minister-president Rutte, gaan wel akkoord met meer openheid over af te sluiten gascontracten, zowel van private bedrijven als overheden. Dat moet een eind maken aan praktijken dat een leverancier zoals Gazprom de afnemer verbiedt gas door te verkopen of boetes oplegt als niet al het bestelde gas wordt afgenomen. Dergelijke bepalingen staan haaks op de afspraak tussen de EU-landen om elkaars energietekorten op te vangen. Ook wil de Commissie voorkomen dat EU-landen door Gazprom verplicht worden Russische pijpleidingen en technologie te gebruiken.

Private afnemers
Ondanks het akkoord op hoofdlijnen, blijven de lidstaten hun eigen opvattingen hebben. Grotere landen kunnen een lagere prijs bij energieproducenten afdwingen en willen dat voordeel niet opgeven. Nederland en Duitsland vinden dat private afnemers hun contracten geheim mogen houden. Landen zonder eigen energiebronnen zoals de Baltische staten en Italië zijn juist voor een Europees energiebeleid.

 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.