Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Inkoop, Logistiek
Soort:

EU onderschept meer gevaarlijke producten

De lidstaten van de Europese Unie hebben het afgelopen jaar 2435 gevaarlijke producten geweerd van de interne markt. Dat is drie procent meer dan in 2013. De goederen werden tegengehouden aan de buitengrenzen of van de markt gehaald. Dat schrijft FD.nl.

De Europese Commissie beschrijft de geweerde producten maandag in het jaarlijkse verslag over Rapex, dat staat voor: 'Rapid Alert System for non-food consumer products'. Dit is een waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten die niet voor consumptie zijn bestemd. Via het systeem wisselen de nationale warenautoriteiten sinds 2004 op Europees niveau informatie uit over gevaarlijk producten die zij uit hun markt bannen. De 28 lidstaten van de Europese Unie gebruiken het, maar ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Speelgoed
Vooral over speelgoed (28%) en textielproducten (23%) wisselde het systeem snel informatie uit. Daarbij was sprake van gevaar voor verwonding, verstikking of er bestonden chemische risico's. Er werd vaak chroom in schoenen en lederwaren aangetroffen, en weekmakers in speelgoed en kinderverzorgingsproducten. In Hongarije, Duitsland en Spanje werden de meeste gevaarlijke producten onderschept. 

China
Van de geweerde producten was 64 procent afkomstig uit China. De Europese Commissie werkt aan een koppeling tussen het Rapex-systeem en de Chinese autoriteiten. In 2014 werden 2755 vervolgacties in het systeem geregistreerd, zoals het instellen van een handelsverbod, het terugroepen van producten en het weigeren van invoer bij de douane.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.