Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
05
12
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Europa zet schouders onder e-procurement

Om een besparing van minstens 100 miljard te realiseren, gaat de Europese Commissie de schouders zetten onder de digitalisering van inkoop. De verandering moet plaatsvinden in de publieke sector van alle lidstaten.

De extra inzet is nodig om deadlines van de EU voor e-procurement te behalen. Zo dient iedere overheidsorganisatie voor de helft van 2016 het volledige aanbestedingsproces elektronisch af te handelen. Om de doelen te behalen, ondersteunt de commissie het opzetten van infrastructuur voor elektronische inkoop zowel technisch als financieel.

Ontlasten
Nederland doet het momenteel al niet verkeerd, zo blijkt uit een reactie van Erik Zwitserloot, inkoopmanager bij Bizob, tegen vakblad Binnenlands Bestuur. “Al onze gemeenten zijn inmiddels aangemeld bij TenderNed en publiceren daar sinds december. Inmiddels is er ook een automatische doorkoppeling naar Aanbestedingskalender. Die twee kunnen op dit moment hetzelfde, maar over een maand of vier komen er functies bij en dan worden zowel inschrijvers als aanbesteders veel meer ontlast.”

Bundelen

Volgens Zwitserloot zal er in de praktijk niet veel veranderen voor professionele organisaties. Wel is er vaak nog verdere digitalisering mogelijk. Daarvoor moeten organisaties processen beter bundelen. “Waar wij steeds tegenaan lopen is dat nog steeds te veel mensen zich bezig houden met inkoop. Met name binnen sommige gemeenten zijn veel mensen bezig met relatief kleine inkooptrajecten.”

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.