Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
09
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Genna Bostelaar
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Europese aanbesteding vertraagt onderzoek schaliegas

Minister Verhagen gaat zijn onderzoek naar schalie –en steenkoolgaswinning Europees aanbesteden. Dat zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer op 5 september.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie schrijft aan de Tweede Kamer dat uit een verkennende inventarisatie is gebleken dat de kosten van onderzoek boven de Europese aanbestedingsgrens liggen.

Het voorbereiden van de EU-procedure kost zeker een paar maanden. Hierdoor eindigt het onderzoek volgens Verhagen niet meer eind 2012, zoals gepland, maar in de zomer van 2013. Hierdoor zullen vragen over risico’s en de gevolgen van schalie –en steenkoolgaswinning langer onbeantwoord blijven.

Nog geen duidelijkheid
De minister verleent tijdens het onderzoek geen opsporingsvergunningen voor de gassen en zet alle proefboringen naar de gassen stil. Verhagen zegt te begrijpen dat betrokken burgers en bestuurders duidelijkheid willen, maar dat volledigheid en zorgvuldigheid het belangrijkst zijn. “Dat geldt voor de procedure, de kwaliteit van het onderzoek en de ruimte voor alle betrokkenen om vragen te stellen.”

Wel wordt het inkoopproces door de Europese aanbesteding eerlijker, denkt Verhagen. Volgens hem krijgen wetenschappers nu uit heel Europa de kans om aan het onderzoek mee te werken. Daarnaast zal er na het onderzoek duidelijk zijn wat de invloed van schalie –en steenkoolwinningen nou echt op mens, natuur en milieu is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.