Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
05
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Kritiek op financiering ziekenhuis door Siemens

Kritiek op financiering ziekenhuis door Siemens

Het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda wordt gefinancierd door Siemens, de ABN Amro Bank, provincie Groningen, Waarborg Fonds voor de Zorg en de NAM. Aan deze deal zit een overeenkomst met Siemens gekoppeld voor de levering van allerlei medische apparatuur. Guus Schrijvers, oud-hoogleraar publieke gezondheid en gezondheidseconoom vindt dit moreel onjuist.

Schrijvers bespreekt de constructie met verschillende deskundigen in EenVandaag. Stuk voor stuk zijn deze het niet eens met de financiering door Siemens. Het wordt gezien als een noodsprong door het ziekenhuis. In ruil voor de financiering heeft het Ommelander Ziekenhuis namelijk een contract van 15 jaar getekend voor de afname en onderhoud van medische apparatuur.

Belangenverstrengeling
Door deze samenwerking ontstaat volgens Schrijvers belangenverstrengeling. Het ziekenhuis zou zich vrij moeten voelen om die apparatuur te kopen die het beste is. Hij is dan ook bang voor een hellend vlak. Het begint met een elektronicabedrijf, maar zou hierna een farmaceutisch bedrijf een ziekenhuis gaan financieren, zolang hun pillen maar voorgeschreven worden?

Transparantie
Chris van den Haak doet onderzoek naar de discussie. Hij stelt dat dit soort deals vaker gaan voorkomen. De rijksoverheid financiert nieuwbouw van ziekenhuizen namelijk niet meer. Van den Haak staat niet volledig negatief tegenover de financiering, maar wil wel graag dat er meer transparantie komt over de ‘geheime siemens-deal’. Het moet volgens hem voor iedereen inzichtelijk worden wat de motieven zijn voor zo’n bedrijf om hierin te stappen.

Aparte overeenkomsten
Rogier Brink van het Ommelander Ziekenhuis zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat de overeenkomsten los van elkaar staan. Aan de ene kant leent de financieringstak van Siemens 29 miljoen euro en aan de andere kant is er een overeenkomst over het gebruik van Siemens-apparatuur. Daarmee is het ziekenhuis verzekerd van moderne apparaten en voor personeel is het handiger om alles van één leverancier te hebben. In de overeenkomst staat volgens Brink dat als er aantoonbaar betere en innovatievere apparatuur op de markt komt, die Siemens niet levert, het ziekenhuis ook met een andere leverancier in zee mag gaan.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

 • GJN | 19-05-2016 om 14:57

  Het resultaat wordt nu achteraf becommentarieert….
  Als alle potentiële partijen (Philips, GE, Siemens, Toshiba, Hitachi,…) een aanvraag hebben gehad met als mogelijk doel een full operational lease is dat een prima doel met (intern) een helder en transparant proces. In termen van vandaag de dag wellicht een prachtige uitvoering van BVP?!

 • Arjen van der Wijk | 20-05-2016 om 07:38

  En wat is hier precies anders dan de manier waarop Rijkswaterstaat de aanleg van nieuwe snelwegen uitbesteed? Die worden ook door o.a. de leverancier gefinancierd en onderhouden voor langere tijd.

 • dolfbruins | 20-05-2016 om 22:06

  Arjen, ik begrijp je punt deels maar er zit toch wel een verschil in lijkt mij! Een snelweg onderhouden klinkt als voorspelbaar, de ontwikkelingen en innovaties in de medische apparatuur niet. Die volgen elkaar snel op, en concurrentie is daarbij een gezonde kracht. Zeker als het om allerlei medische apparatuur gaat is er gewoonweg niet 1 beste partner als je redeneert vanuit het belang van de patient!

  Daarbij, stel dat je in jaar 15 medische apparatuur aanschaft die 10 jaar meegaat…dan zit je toch echt 25 jaar aan Siemens vast als ziekenhuis! Dit is niet makkelijk te rechtvaardigen.

  Ik voorspel wel dat dit soort constructies straks vaker terug gaan komen bij o.a. academische ziekenhuizen door het aanbesteden middels een innovatiepartnerschap. Dan wordt de levering van medische apparatuur wellicht gekoppeld aan een onderzoek met de betreffende apparatuur. De wetgever heeft de deur hier zelf voor opengezet….aan ons als inkoper om een gezonde afweging te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.