Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
11
10
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: NEVI
Soort:

Forse groei export geeft aanzienlijk herstel nieuwe orders

Zoetermeer, 1 november 2010 – De NEVI PMI™ steeg licht van 52.9 in september naar 55.4 in oktober. De productieomvang nam toe en de toename van de nieuwe orders herstelde zich. De toename van het aantal export orders was de grootste sinds mei.

De groei van het aantal nieuwe orders was groter dan die van de productieomvang, waardoor de voorraad gereed product het snelst daalde in zeven maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde licht.

De personeelsbestanden namen voor de zesde opeenvolgende maand toe en deze maand meer dan vorige maand. De verkoopprijzen werden flink hoger. De inkoopkosten namen eveneens aanzienlijk toe.

De levertijden werden voor de veertiende maand op rij langer. De hoeveelheid ingekocht materiaal steeg voor de dertiende opeenvolgende maand. De voorraad ingekocht materiaal werd eveneens uitgebreid, met deze maand de grootste toename in vijf maanden.

Drie deelindexen uitgelicht:

Productie index
De groei van de productieomvang was in oktober enigszins groter dan in september toen het laagste niveau van de afgelopen veertien maanden bereikt werd. Het seizoensmatig aangepaste indexcijfer was echter lager dan het onderzoeksgemiddelde op lange termijn. De gegevens wijzen erop dat deze laatste toename van de productieomvang het gevolg was van het grotere aantal ontvangen nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland.


 
Nieuwe export orders index
De seizoensmatig aangepaste Nieuwe export orders index steeg in oktober naar het hoogste niveau sinds mei. Bijna 39% van de deelnemers maakte deze maand melding van een toename van het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland. De panelleden schreven dit toe aan het ontwikkelen van exportmarkten en de toegenomen vraag, in het bijzonder vanuit Duitsland en Groot-Brittannië.

Werkgelegenheid index
Het aantal werknemers in de Nederlandse productiesector steeg in oktober voor de zesde opeenvolgende maand. De toename van de werkgelegenheid was bovendien de grootste van de afgelopen drie maanden. De belangrijkste reden voor deze uitbreiding van de personeelsbestanden was het vergroten van de productiecapaciteit om zo aan de grotere orderverplichtingen te kunnen voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.