Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
03
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

FrieslandCampina boekt winst door lage melkprijs

Terwijl boeren maar moeilijk rondkomen door de lage melkprijzen, boekt FrieslandCampina een flinke winst. Groeiende verkoop in Azië en de populariteit van kindervoeding en zuivelingrediënten, samen met lage melkprijs, zorgde voor 343 miljoen euro winst. Dit is 13 procent meer dan het jaar daarvoor.

De prijs die boeren voor hun melk kregen van het bedrijf nam af met 18,9 procent naar 34,64 euro per 100 kilo melk. Per 1 april zijn de melkquota in de Europese Unie afeschaft, waardoor er geen maximum meer zit op de productie van melk. Daardoor is het aanbod groter dan de vraag en dalen de prijzen. Afgelopen jaar ging er in de gehele EU 19 procent af, maar in Nederland maar liefst 27 procent.

In 2015 daalde de garantieprijs met bijna 8 cent naar 36,5 cent per liter. Een jaar eerder betaalde FrieslandCampina de boeren nog 44,2 cent per liter melk. Campina verwacht dat de melkproductie dit jaar nog verder stijgt. Daardoor zullen de prijzen van zuivelproducten voor een langere periode onder druk staan.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.