Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
04
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: Inkopers-Cafe.nl
Soort:

Gaan standaardisatie en reverse globalisation inkoop beïnvloeden?

Wat zullen de grootste trends op het gebied van procurement zijn in de komende periode? Amerikaanse en Britse inkopers noemen ontwikkelingen binnen de inkoopfunctie, duurzaamheid en globalisering.

Het Amerikaans/Britse blog Spend Matters vroeg haar lezers wat zij zien als de grootste trends. In de antwoorden die het blog kreeg voeren drie thema’s de boventoon.

Duurzaamheid 2.0
Op het gebied van duurzaamheid gaan inkopers verder kijken dan alleen ‘being green’. De zoektocht naar meer duurzaamheid kan leiden tot de creatie van allianties en standaarden in veel sectoren. Dit zou grote differentiatie van producten moeten verminderen, met minder ‘waste’ als gevolg. Bijvoorbeeld door het bepalen van een standaardplug voor telefoonopladers.

Globalisering
Er zal een ontwikkeling ontstaan van ‘reverse globalisation’. Geopolitieke risico’s, verstoring van de supply chain door natuurrampen, het volwassen worden van purchase-to-pay-processen en het personeelsverloop in traditionele lagelonenlanden zijn factoren waardoor organisaties vaker overwegen hun processen naar hun land van herkomst te halen.

Functie
Bedrijven zullen de keus moeten maken of ze al hun medewerkers inkoopvaardigheden gaan bijbrengen of dat ze de deze functie in een almachtige inkoopafdeling onderbrengen. Logischerwijs zal de keuze voor elke organisatie anders uitpakken, maar dit zal een leger aan consultants niet stoppen de twee benaderingen elke twee jaar weer om te wisselen.

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.