Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
01
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

GasTerra gooit gasmarkt verder open

Onder druk van de NMa neemt gasaanbieder GasTerra maatregelen die moeten leiden tot meer keuze voor energiebedrijven bij hun gasinkoop. Naar verwachting zal dit resulteren in lagere prijzen voor eindgebruikers.

De maatregelen treden in de loop van 2011 in werking. GasTerra is de grootste aanbieder van gas in Nederland en voor de helft in handen van de overheid. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voerde de laatste tijd enkele indringende gesprekken met de gasgigant. De belangrijkste stap die GasTerra nu neemt is het aanbieden van een nieuwe dienst aan energiebedrijven om gas op te slaan. Deze dienst is nodig om aan de wisselende vraag naar gas in de zomer en winter te kunnen voldoen. Momenteel heeft GasTerra nog veruit de meeste mogelijkheden om gas op te slaan, waardoor energiebedrijven in de praktijk vaak zijn aangewezen op het semi-overheidsbedrijf.

Lagere marktprijs
De maatregelen, die in de loop van 2011 in werking treden, zorgen ervoor dat energiebedrijven gas van verschillende aanbieders beter kunnen combineren: Nederlands gas, met bijvoorbeeld gas uit Noorwegen of Rusland of LNG (Liquefied Natural Gas, dat onder meer via Rotterdamse haventerminals Nederland binnenkomt). Bovendien zorgen deze maatregelen voor meer handel op de gasmarkt. Meer handel in gas leidt in de regel tot een lagere marktprijs en dat werkt weer door naar de gasprijs die de eindgebruiker betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.