Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
02
10
Geert Geertsema
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Geert Geertsema
Dossier: Inkoop
Soort:

Gebruik inkoop voor Olympisch Goud

Sven gaat voor drie keer goud. Eigenlijk is ‘Vancouver’ dan pas geslaagd. Ik vrees echter dat hij het met twee gouden plakken naar huis gaat. Had de KNSB maar advies moeten inwinnen bij inkopers.

De 5 en de 10 kilometer; dat is een zekerheidje voor Sven en het Nederlandse volk. We gaan er voor zitten. Ook ik heb de data waarop deze afstanden worden gereden al maanden geleden gemarkeerd in mijn agenda. Maar dan die derde medaille? Kramer heeft zijn kaarten daarvoor vooral gezet op de ploegachtervolging. Daar heb ik echter zo mijn twijfels bij. Het drietal dat de achtervolging in zal zetten is niet het beste. In de ploeg die het best op elkaar is ingereden, zitten naast Kramer namelijk Wennemars en Verheijen. Beiden zullen niet in Vancouver aan de start verschijnen. Selectie-foutje van de KNSB.

Verkeerde selectie
De selectie voor de ploegachtervolging leidt al jaren tot discussie. Voor de KNSB reden genoeg om er voor Vancouver 2010 eens goed voor te gaan zitten. Ze hebben zelfs econometristen ingeschakeld om een zo eerlijk mogelijke selectie te bewerkstellingen. Het resultaat is dat het keuzeproces niet meer door een leek te ontrafelen is. Dat is acceptabel, mits de goede selectie wordt gemaakt. En daar is het misgegaan. Het concept erachter is kortweg: de schaatser moet zich individueel kwalificeren voor een onderdeel van de Spelen. Wennemars miste de Olympische 1.500 meter op een honderdste seconde. Hij ontbreekt daardoor in Vancouver en mag dus niet starten op de ploegachtervolging. De ingenieuze selectie heeft dus niet het gewenste resultaat behaald. Dat zou een inkoper niet gebeuren.

Onduidelijk gespecificeerd
De selectiefout van de KNSB is opmerkelijk. Het lijkt erop alsof ze de selectie voor de Olympische Spelen op een hoop hebben gegooid. Ze hebben voor twee verschillende onderdelen dezelfde methode gebruikt. De weg naar de beste individuele schaatser is ongetwijfeld goed geweest. Maar, er is van tevoren niet duidelijk genoeg gespecificeerd hoe men van het beste Nederlandse schaatsteam verzekerd zou zijn.

Tip voor KNSB
Natuurlijk ga ik de ploegachtervolging kijken (finale op 27 februari). Met krommende tenen vrees ik. Dus een advies aan de KNSB: zet de econometristen opzij en neem de volgende keer inkopers voor de beste selectie.

Geert Geertsema
Door Geert Geertsema
Geert Geertsema is directeur van Conducto, specialist in het selecteren van de juiste professional voor uw inkoopvraagstuk. Door ons gescreend op relevante kennis, ervaring en vooral ook op de juiste persoonlijkheid en competenties. Conducto staat voor heldere communicatie, korte lijnen en een pragmatische aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.