Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
06
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

Geen besparing door collectieve inkoop energie

Bundeling van inkoopvolume leidt tot meer inkoopmacht en betere voorwaarden. Inkopers weten dat al jaren. Het collectief inkopen van energie leidt echter niet altijd tot lagere prijzen.

De consument die denkt voordeel te behalen door collectief energie in te kopen, snijdt zichzelf daarmee vaak juist in de vingers. Vergelijkingssite gaslicht.com vergeleek op verzoek van RTL Z de uitkomst van de acht veilingen door energiecollectieven met het goedkoopste aanbod dat consumenten individueel via vergelijkingssites kunnen afsluiten. Slechts in één geval bleken de huishoudens die collectief energie inkochten, goedkoper uit te zijn. 

Vijftig euro verschil
De Consumentenbond is zo’n organisatie die dit jaar een energieveiling hield. In deze veiling kwam Budgetenergie naar voren als goedkoopste aanbieder, met een contractwaarde van 1900 euro per jaar. Huishoudens die bij hetzelfde energiebedrijf via een vergelijkingssite een contract afsloten, waren echter nog 50 euro goedkoper uit.

Makkelijke overstap
De onderzochte energiecollectieven (naast het collectief van De Consumentenbond ook onder meer de Vereniging Eigen Huis en de ANWB) geven zelf desgevraagd toe dat hun aanbod niet het goedkoopste is. Zij verweren zich door te stellen dat het goedkoopste aanbod niet hun enige doel is en dat zij ook de consument willen ontzorgen bij het overstappen naar een andere leverancier.

Reacties:

 • Anoniem | 17-06-2014 om 08:28

  Duidelijk een gevalletje: wij doen niet meer mee met die veilingen (prijsafspraken/ op elkaar afgestemd gedrag). Dit werkt zo niet meer de kosten voor een gemiddeld huishouden rijzen de pan uit en de energiemaatschappijen maken honderden miljoenen winst. Het blijft een NUTS voorziening, marktwerking gaat hier niet op en wij betalen de rekening met zijn allen.

 • Anoniem | 18-06-2014 om 09:52

  De “veilingmeesters”houden namelijk niet alleen een veiling om hun leden of de consument een lagere prijs te bieden, maar krijgen per via de veiling afgesloten contract een bepaalde commissie.

 • Anoniem | 18-06-2014 om 10:54

  Dit in het kader van ‘sloop de crisis’ en ‘vul mijn zakken’.
  Over transparantie gesproken.

 • Anoniem | 23-06-2014 om 13:38

  Aanbod van ANWB en VEH zijn inderdaad niet de goedkoopste maar ze brachten de overstapmogelijkheden wel extra onder de aandacht. Daarnaast bemiddelden ze in de situaties waar er bij het overstappen iets fout ging. Nu maar hopen dat ze Electrabel, waar VEH in 2013 mee op de proppen kwam, kunnen aanzetten om hun “afreken-problemen” op te lossen. Want door een nieuw klantsysteem is dat een groot drama geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.