Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
04
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Global
Soort:

Gemeenten en waterschappen besparen samen

Samenwerking tussen gemeenten en waterschappen kan veel opleveren waar het thema’s betreft waarin beide partijen een belang hebben. In Brabant werken nu 35 gemeenten en drie waterschappen samen om afvalwater goedkoper te reinigen en processen te verduurzamen. 

Het Brabantse initiatief is dit jaar van start gegaan en is een van de eerste initiatieven in zijn soort. Uit het zuiveringsproces halen de waterschappen onder meer groen gas dat ze leveren aan bedrijven. Ook worden er verscheidene grondstoffen herwonnen tijdens het proces, zoals fosfaat en cellulose. Hierdoor is er minder werk nodig om het water te zuiveren en is een nabezinktank van 2,5 miljoen euro niet meer nodig. 

Waterschap Groot Salland
Niet alleen Brabantse waterschappen werken samen met gemeenten om te besparen, ook waterschap Groot Salland meent flink te kunnen besparen door samen te werken. Het waterschap heeft berekend dat het vijf miljoen kan besparen door een samenwerking aan te gaan met gemeenten in de regio.

Volgens het waterschap zou er onder andere bespaard kunnen worden door gezamenlijk een rioleringsplan op te stellen. Ook gezamenlijke aanbestedingen en het slimmer inzetten van renovatietechnieken van het riool zijn mogelijkheden om flink te besparen. 

Andere gemeenten
Dit jaar starten ook de gemeenten Beuningen, Wijchen, Druten en Heumen officieel een samenwerking met het waterschap Rivierenland. De reden hiervan is dat er bezuinigd moest worden. De kosten voor het verwerken van afvalwater stijgen en de samenwerking levert heel wat besparingen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.