Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
05
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Inkoop
Soort:

Gezamenlijk inkooponderzoek universiteiten Utrecht en Twente

De Universiteit van Utrecht en Universiteit Twente gaan samenwerken om de Nederlandse inkoop en aanbestedingen te verbeteren. De universiteiten gaan samen wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de inkopen en aanbestedingen in de publieke sector. 

Nederlandse overheden en andere publieke organisaties geven jaarlijks ongeveer 100 miljard euro uit aan aanbestedingen en inkoop. Hier wordt echter nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Om het proces van inkoop een aanbestedingen te verbeteren bundelen de Universiteit van Utrecht en hun krachten. De universiteiten gaan onderzoek doen naar inkoop en aanbesteden in het Public Procurement Research Centre (PPRC). Hier werken juristen en economen samen.

Aanbestedingsregels
Aanbestedende diensten moeten zich houden aan de Europese aanbestedingsregels. Deze regels hebben invloed op de vele overheidsinkopen. Niet alleen voor de maatschappij en individuele aanbestedende diensten, maar ook voor aanbieders van aanbestedende diensten is het belangrijk dat het proces van inkopen en aanbestedingen zo goed mogelijk verloopt. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek kan hier goed aan bijdragen. Het is dan ook de bedoeling van het PPRC om voor zowel het bedrijfsleven als de overheid onafhankelijk onderzoek te verrichten.

Public Procurement Research Centre
De samenwerking tussen de Universiteit van Utrecht en Twente in het PPRC start officieel op 21 mei in Utrecht. Beide universiteiten hebben hun eigen invalshoek. De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht staan onder leiding van professor Elisabetta Manunza, hoogleraar Europees en Internationaal Aanbestedingsrecht, en richten zich tijdens het onderzoek sterk op de juridische aspecten van inkoop en aanbestedingen. De onderzoekers die afkomstig zijn van de Universiteit Twente focussen zich op de bedrijfskundige en bestuurskundige aspecten. Zij staan onder leiding van professor Jan Telgen, hoogleraar Inkoopmanagement voor de publieke sector. De dagelijkse leiding van het PPCR ligt in handen van beide hoogleraren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.