Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
01
12
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Inkoop
Soort:

Gezamenlijke zorginkoop helder gemaakt

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakt gezamenlijke zorginkoop inzichtbaar door een document op te stellen met daarin de ‘spelregels’ op dit gebied. Dat staat op de website van de NMa.

Onlangs berichtte Inkopers-café.nl nog over het feit dat verzekeraars en zorgaanbieders  veel kunnen variëren in de afspraken die zij maken bij het inkopen van zorg. Nu laat de NMa weten dat ze een informatiekaart heeft opgesteld die de spelregels omtrent gezamenlijke zorginkoop door zorgverzekeraars verduidelijkt.

Mededingingsruimte
De informatiekaart van de NMa geeft een duidelijk beeld van de verschillende situaties die mogelijk zijn en verduidelijkt de ruimte die de Mededingingswet biedt. In sommige gevallen mogen zorgverzekeraars bijvoorbeeld samenwerken bij de selectie van zorgaanbieders. Dit is echter alleen mogelijk wanneer bewaking van de kwaliteit van de ziekenhuiszorg het doel is.

Voldoende vraag
Wat ook duidelijk is, is dat zorgverzekeraars gezamenlijk een ziekenhuis mogen selecteren voor zeer gecompliceerde behandelingen die niet vaak voorkomen. Voorwaarde hiervoor is dat de samenwerking noodzakelijk is om te kunnen garanderen dat deze zorgaanbieder voldoende vraag krijgt om aan een minimumnorm voor die behandeling te voldoen. Meer mogelijke situaties en de daarbij horende ‘spelregels’ zijn te vinden op de informatiekaart die is te downloaden op de site van de NMa.

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.