Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
11
10
Marc Brugman
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Marc Brugman
Dossier: Inkoop
Soort:

Gezocht: Inkoopambtenaar 2.0

Inkopen in tijden van bezuinigingen bij een gemeente; dit vraagt om het juiste talent!

Het zijn wonderlijke tijden voor de HR-afdelingen bij de gemeenten. Tot voor kort hadden zij de grootste moeite om hun inkoopvacatures in te vullen door een grote vraag en een relatief klein aanbod. Ook kozen veel ervaren en ondernemende inkoopambtenaren het bedrijfsleven, ze gingen aan de slag bij private organisaties, werden consultant of kozen voor het ZZP-schap waardoor er een schaarste was ontstaan in de vaste inkoopposities bij de gemeenten. Sinds het uitbreken van de financiële crisis zien de HRM’ers bij de gemeente daarentegen het aantal sollicitatiebrieven op inkoopvacatures tot ongekende hoeveelheden stijgen en lijken de rollen te zijn omgekeerd. Klaarblijkelijk stapt men in financieel onzekere tijden het liefst weer terug naar de zekerheid van een vaste baan in de publieke sector. De vraag is daarbij of deze groep nieuwe inkoopambtenaren daadwerkelijk geschikt is voor het inkoopvak in een publieke omgeving en of een deel van die nieuwe collega’s mogelijk niet opnieuw naar het bedrijfsleven overstapt zodra de economie weer wat aantrekt? Goede werving en selectie aan de poort is essentieel om het echt inkooptalent te benoemen maar zeker ook om te behouden.
 
Inkoop, juist nu
Als je op verjaardagen vertelt dat je inkoopambtenaar bent bij een gemeentelijke organisatie kan dat een opmerkelijke reactie teweegbrengen. Bij het horen van het woord 'ambtenaar' verschijnt bij sommige mensen spontaan het beeld van een grijze muis die de hele dag uit het raam tuurt en klokslag vijf uur de computer uitzet. Dit stereotype beeld klopt absoluut niet met de werkelijkheid en is dringend aan vervanging toe, zeker in de komende jaren waar gemeenten de pijnlijke gevolgen van de kredietcrisis gaan ervaren. Alle ambtenaren bij de gemeentelijke organisaties moeten efficiënter gaan werken, geld en middelen worden schaars waarbij maatschappelijke belangen steeds meer onder druk komen te staan. Veel bestuurders bij gemeenten realiseren zich maar al te goed dat de inkopers juist nu het verschil kunnen maken. Zij kunnen door inkoopbesparingen de pijn, die ontstaat bij de komende bezuinigingen, enigszins verzachten. Van de inkoopambtenaar wordt de komende jaren een nog sterkere focus gevraagd op de doelmatigheid, met uiteraard sterk in het achterhoofd de rechtmatigheid van het inkoopproces want er wordt immers gewerkt met gemeenschapsgeld.

Een uitdaging voor HR
Voor veel HR-functionarissen bij gemeenten zijn er meerdere uitdagingen bij het werven van de juiste inkooptalenten. Er gaan flink wat ambtenaren de komende jaren met pensioen, het bedrijfsleven trekt weer aan en voor je het weet moet de gemeente weer knokken om haar inkoopposities ingevuld te krijgen en te houden. Er ligt een enorme uitdaging voor HRM’ers bij de gemeenten om de positie van inkoop op het juiste opleidings- en functieniveau te waarderen en om te werken met actuele competentieprofielen.

Gemeenten worden steeds meer gedwongen bedrijfsmatig te werken in termen van inkomsten en uitgaven en dat vraagt de ene keer om actief inkoop- en contractmanagement, de andere keer ontstaat de behoefte tot outsourcing van taken en diensten. Altijd vraagt het om het juiste talent, - de professionele inkoopambtenaar -  en die zijn schaars.

Marc Brugman
Door Marc Brugman
Commercieel Directeur van Actos Groep (InQuest, In2Talent, Doxa, Demt-flex) en geeft Aanbestedingsmakelaar.nl uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.