Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
08
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kimberley van den Berg
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Gibson betaalt forse boete voor illegaal hout

Gitaarfabrikant Gibson moet 700.000 dollar betalen omdat het bedrijf illegaal gekapt ebbenhout uit Madagaskar heeft gebruikt voor de productie van gitaren.

Het bedrijf is akkoord gegaan met een betaling van 300.000 dollar als beloning voor de klokkenluiders en 50.000 dollar voor de bescherming van de houtsoorten die gebruikt worden voor de bouw van gitaren. De andere helft van de boete komt van het ebbenhout uit Madagaskar dat in beslag is genomen door de U.S. Fish en Wildlife Service.

Verleidingen 
Door een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie wordt Gibson niet langer vervolgd. De gitaarbouwer geeft toe dat het mogelijk wetten in het Afrikaanse land heeft overtreden. Bill Michels, CEO van adviesbedrijf ADR North America schrijft over het voorval op zijn blog. Volgens hem is het in een concurrerende en zakelijke omgeving verleidelijk om je vooral te focussen op interne inkoop-ethiek en minder op externe ethiek, zoals de naleving van buitenlandse wetgeving. Tegenwoordig is met het internet en social media echter eenvoudig te achterhalen of iemand illegale praktijken uitvoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.