Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
05
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Gladde winter krijgt staartje: gemeenten moeten samenwerken

De door de gladde wegen onverwacht dure winter heeft een discussie opgestart over gemeentelijke inkoop van strooizout. Volgens experts moeten lokale overheden gaan samenwerken in een inkoopbedrijf.

Voor een aantal provincies is het gebrek aan strooizout afgelopen winter en de woekerprijzen waarvoor de overheid het vervolgens moest aanschaffen, aanleiding om het anders aan te pakken. Volgens deskundigen had dit al eerder gemoeten, zo meldt RTL Nieuws.

Inkoopbedrijf
‘Als de prijs hoger wordt, zijn het u en ik die moeten betalen, als belastingbetaler’, aldus hoogleraar Openbare Financiën Hans van Mierlo (Universiteit Maastricht). Hij vindt dat gemeenten daarom hun krachten moeten bundelen. ‘Je moet een tegenmacht vormen tegen de aanbieder, die het zout heeft. Door samen te werken in een inkoopbedrijf kun je een vuist maken en bepaalde contracten afdwingen.’

Zo’n initiatief is precies waar de Zeeuwse overheden nu mee bezig zijn. Kees van Beveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland. ‘We samenwerking met de gemeenten. In Zeeland zijn dertien gemeenten, samen met de provincie zijn dat veertien partijen. Zo kun je goedkoper inkopen en meer voorraad aanhouden.’

Overigens werkt men op dit moment niet alleen in de provincie Zeeland, maar ook in Overijssel aan zo’n belastinggeld besparende maatregel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.