Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
07
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Global, Inkoop
Soort:

'Griekse supermarkten kunnen nog altijd inkopen'

'Griekse supermarkten kunnen nog altijd inkopen'

Griekse supermarkten krijgen het ondanks de economische en politieke crisis nog steeds voor elkaar om producten in te kopen en hun voorraden aan te vullen. Zij kampen wel met langere levertijden voor sommige voedselproducten. Dat blijkt uit een reportage van dagblad Trouw.

De krant onderzocht na berichten op social media over halflege supermarkten of de winkels nog wel hun producten bij leveranciers kunnen verkrijgen. Zo blijkt uit het verslag dat er inderdaad supermarkten zijn waar grote hoeveelheden ingeblikt voedsel en andere lang houdbare levensmiddelen snel in de karretjes verdwijnen. Toch kunnen ze de voorraden nog altijd aanvullen. Dat geldt zowel voor de grote ketens als Carrefour als voor het kleine Galaxias, te vergelijken met de Nederlandse Spar. Kleine leveranciers willen “liever dat wij in contanten afrekenen dan via de bank,” zegt Anastasiadi Fani, bedrijfsleidster van een Galaxias-winkel vanuit Athene in gesprek met het dagblad.

Langere levertijd
Griekse supermarkten moeten dealen met een langere levertijd voor sommige producten. Dat geldt bijvoorbeeld voor typische crisisproducten als rijst en pasta. Bedrijfsleidster Fani zegt daarover. "Het heeft te maken met logistiek. De leveranciers hebben nauwelijks tijd. Omdat consumenten meer kopen, willen heel veel winkels hun voorraden aanvullen. Dat kan niet allemaal tegelijkertijd. Als de leveranciers problemen krijgen om hun producten uit het buitenland te halen, ja, dan zien we dat hier ook terug. Er zijn maar een paar producten die helemaal in Griekenland worden gemaakt. Zelfs rijst die hier vandaan komt, zit in een zak die is gefabriceerd in het buitenland. Ach, we zien het volgende maand wel."

Bevoorrading
Niet alleen supermarkten doen hun best om producten te leveren ondanks de crisis. Efi Mantzourani werkt voor een apotheek in Athene. "Bevoorrading is geen enkel probleem. Ja, als we een paar weken zo doorgaan wel." Ze legt de nadruk daarbij op 'als'. Zij ziet wel veel ongeruste klanten die grote hoeveelheden pijnstillers, babymelk en poeders kopen om uitdroging tegen te gaan. "Daardoor slinken de voorraden, maar ze zijn groot genoeg om het paar weken uit te houden.”

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.