Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
07
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Grind- en zandhandel profiteert van aantrekkende woningbouw

De totale inkoop van grind, industriezand en aanverwante materialen lag vorig jaar met 27,2 miljoen ton 0,7 procent onder het peil van 2013. De inkoop vanuit Duitsland steeg met 15,2 procent tot 6,8 miljoen ton. De grind- en zandhandel lijkt nu te gaan profiteren van de aantrekkende woningbouw. Dat schrijft Cobouw op basis van cijfers van De Nederlandse Vereniging en Leveranciers van Bouwstoffen. De NVLB voert jaarlijks onderzoek uit naar de eigen branche.

Op grond van onderzoek in de eerste helft van dit jaar becijfert de organisatie dat het gebruik van betonmortel voor de gietbouw en betonproducten met 2 procent gedaald is tot 12,8 miljoen kuub. Naar schatting van die hoeveelheid ging 6,8 miljoen kuub naar de betonmortelindustrie en 4,7 miljoen kuub naar de fabrikanten van betonproducten.

Ruimte voor de Rivier
Het volume van de groothandel in industriezand voor de beton- en asfaltindustrie was vorig jaar 13,1 miljoen ton. De hoeveelheid is een kleine 5 procent groter dan een jaar eerder. De inkoop in Nederland daalde met 6,6 procent. De cijfers zijn sterk beïnvloed door de dertig projecten van Ruimte voor de Rivier. De vrijkomende materialen uit de verbreding van de beddingen worden grotendeels afgezet op de markt.

Binnenschippers
Brancheorganisatie NVLB ziet dat het gebruik van grondstoffen vorig jaar met 4,4 procent afnam tot 30,6 miljoen ton. Van het volume werd het overgrote deel vervoerd door binnenschippers. Het aandeel van het vervoer over de weg bedroeg iets meer dan een vijfde. Zowel over het water als per as daalde het transport van de grondstoffen ten opzichte van 2013 met 7,5 procent.

Materialenhandel herstel
Cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw laten zien dat de nieuwbouw vorig jaar met enkele procenten verminderde. Het herstel van de materialenhandel is dan ook volledig toe te schrijven aan renovatie en onderhoud. 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.