Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
02
14
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: PMI
Soort:

Groei handhaaft zich; PMI 54.8

Ook in de eerste maand van 2014 maakten de Nederlandse producenten melding van een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden. De groei vlakte echter wel af: de NEVI PMI® daalde van 57.0 naar 54.8, het laagste niveau in drie maanden.

De productieomvang bleef behoorlijk groeien, ondersteund door een forse stijging van de nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland. De voorraad gereed product daalde opnieuw.

De werkgelegenheid daalde voor de eerste keer in vijf maanden. Desondanks nam de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk licht af. De inkoopactiviteiten werden opnieuw uitgebreid, maar de voorraad ingekochte materialen daalde licht. De levertijden werden wederom langer.

De inkoopprijzen stegen voor de vijfde maand op rij, maar minder dan in december. De verkoopprijzen daalden voor de eerste keer in vijf maanden, zij het beperkt.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe export orders index
De toename van het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland was in januari opnieuw aanzienlijk, al was deze minder groot dan in december toen een recordniveau bereikt werd, en de kleinste in vier maanden. Ruwweg 26% van de panelleden maakte melding van een groter aantal export orders, tegenover 19% die een daling noteerde. Sommige respondenten gaven aan dat zij nieuwe orders hadden ontvangen van klanten uit Noord-Amerika en Duitsland.

graf1

 

Werkgelegenheid index
De personeelsbestanden bij de Nederlandse productiebedrijven waren in januari voor de eerste keer in vijf maanden kleiner dan de maand ervoor. Het banenverlies was echter bescheiden. Van de panelleden die melding maakten van een daling van de werkgelegenheid, noemden sommigen maatregelen voor bedrijfsherstructurering als reden hiervoor.

graf2

 

Verkoopprijs index
Na vier achtereenvolgende maanden waarin de verkoopprijzen bij de Nederlandse productiebedrijven stegen, daalden deze in januari. Deze daling was echter gering. Het overgrote deel van de panelleden (ongeveer 74%) gaf aan dat de verkoopprijzen in deze onderzoeksperiode gelijk waren gebleven.

graf3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.