Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
11
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Onbekend
Dossier: PMI
Soort:

Groei nieuwe orders, opnieuw danzij export

De Nederlandse inkoopmanagersindex, de NEVI PMI®, steeg licht van 50.0 in september naar 50.5 in oktober.

De productie nam flink toe, en wel in het hoogste tempo in 22 maanden. Het aantal nieuwe orders groeide minder snel dan in september, maar nog steeds aanzienlijk. De orders uit het buitenland namen daarbij sneller toe dan de binnenlandse orders. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd daalde in oktober in een hoger tempo dan de maand ervoor. Deze grotere afname ging gepaard met een verbetering van de productiviteit: de werkgelegenheid daalde opnieuw snel.

De Nederlandse producenten kochten meer grondstoffen in. Dit om te kunnen voldoen aan de grotere productievereisten, maar ook om hogere inkoopprijzen voor te zijn. Het was echter niet voldoende om de voorraden te laten groeien, want de voorraad ingekochte materialen daalde aanzienlijk en voor de zevenentwintigste maand op rij.

De inkoopprijsinflatie steeg voor de tweede maand beduidend. De forse concurrentie zorgde echter opnieuw voor lagere verkoopprijzen. Deze daling was bovendien de grootste sinds juli.

Drie deelindexen uitgelicht:

Productie index:

De groei van de productieomvang bij Nederlandse productiebedrijven was in oktober groter dan in de voorgaande maand. Deze groei was aanzienlijk en de grootste sinds december 2007. Panelleden gaven aan dat de belangrijkste reden hiervoor de toename was van het aantal ontvangen nieuwe orders, al lieten de gegevens zien dat ook de vermindering van de achterstanden had bijgedragen aan de groei van de productieomvang. Dit is de vierde opeenvolgende maand dat de productieomvang toeneemt, na een periode van krimp van negen maanden.


 
Nieuwe exportorders index:
Het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland nam in oktober voor de vierde opeenvolgende maand toe en deze groei was fors. De onderliggende reden voor deze meest recente stijging was de verbeterde situatie in de exportmarkten, al gaven Nederlandse producenten ook aan dat klanten hun voorraden aanvulden. Een aantal bedrijven meldde dat het aantal orders uit de VS was toegenomen ondanks de relatief ongunstige wisselkoers van de dollar ten opzichte van de euro. De groei was echter wel kleiner dan in september.
 

Werkgelegenheid index:
De daling van het aantal banen bij Nederlandse productiebedrijven zette zich in oktober opnieuw voort. De afname was behoorlijk en vergelijkbaar met de cijfers van de afgelopen twee maanden. Redenen die werden gegeven voor deze verkleining van de personeelsbestanden waren onder meer kostenbesparingen, rendementsverbeteringen en bedrijfsreorganisaties. De werkgelegenheid in de productiesector neemt nu al af sinds september 2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.