Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
03
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wiebeke Sittrop
Dossier: Inkoop
Soort:

Groei productie blijft aanzienlijk: NEVI PMI: 55.2

De NEVI PMI® steeg van 54.8 in januari naar 55.2 deze maand. Daarmee kwam de inkoopmanagersindex voor de achtste maand op rij boven de 50.0 uit. De groei van de productie was behoorlijk, maar ook de kleinste in vier maanden. Het aantal nieuwe orders steeg aanzienlijk, maar in de minste mate sinds augustus. De exportorders stegen echter fors en meer dan vorige maand. 

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde flink en in de sterkste mate sinds juli. Dit kwam onder meer door de eerste (bescheiden) stijging van de werkgelegenheid in drie maanden. De hoeveelheid ingekochte materialen steeg behoorlijk, zij het in de minste mate in vijf maanden. De voorraad ingekocht materiaal steeg licht, na een daling vorige maand.

De levertijden werden opnieuw langer, maar dit leidde niet tot een grote druk op de inkoopprijzen: de inkoopkosten namen in de geringste mate toe in zes maanden. De daling van de verkoopprijzen was gering, maar wel de grootste sinds juli.

Productie index
De toename van de productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven was in februari de kleinste in vier maanden. Deze groei was echter nog steeds behoorlijk en lag ruim boven het historische onderzoeksgemiddelde. Ruwweg een derde van de panelleden maakte melding van een grotere productieomvang tijdens deze onderzoeksperiode tegenover iets minder dan 14% die een daling noteerde.

productie

 

Inkoopprijs index
De inkoopprijzen in de Nederlandse industrie stegen in februari opnieuw. Deze laatste stijging was de zesde in evenzoveel maanden, maar was wel de kleinste in die periode. Ongeveer 17% van de panelleden maakte melding van hogere inkoopkosten, vergeleken met circa 12% die een daling Noteerde.

inkoopprijs

 

Levertijden index
De gegevens voor februari laten opnieuw een verlenging zien van de levertijden. Deze verslechtering van de prestatie van leveranciers was aanzienlijk en de grootste in drie maanden. In een aantal gevallen gaven de panelleden aan dat de lage voorraadniveaus bij de leveranciers de oorzaak waren voor deze verlenging.

levertijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.