Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
12
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Groene energieleveranciers niet altijd duurzaam

Uit het rapport Energiemonitor 2017 van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat 69 procent van de consumenten in 2016 groene stoom afneemt. Dat zou goed nieuws zijn, als de energieleveranciers ook daadwerkelijk groene stroom inkopen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt namelijk dat maar een klein deel van de Nederlandse energie groen is.

Groene stroom wordt opgewekt met duurzame energiebronnen als zon, wind, water en biomassa. Van alle stroom die in Nederland uit de stopcontacten komt, is maar 12,5 procent groen ingekocht. Dat blijkt uit cijfers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Toch krijgt 44 procent van de stroomleveranciers het etiket ‘groen’.

Garanties van Oorsprong
Dit komt door de zogenoemde Garanties van Oorsprong. Dat zijn elektronische certificaten die producenten van groene energie bij de nationale overheden kunnen inkopen en als ‘groene stroom’ door kunnen verkopen aan hun klanten. Door 3,5 van die certificaten te kopen, kan een leverancier een gemiddeld huishouden voorzien van ‘groene’ energie. Zo’n certificaat kost tussen de 1 en 14 euro. De leverancier blijft daarnaast nog gewoon fysieke elektriciteit kopen voor de laagste prijs op de markt.

Marketinginstrument
In theorie zou het inkopen van groencertificaten de productie van groene stroom moeten stimuleren. In de praktijk is dat echter niet het geval. Het werkt vooral als een slim marketinginstrument voor de energieleveranciers, vindt Jaap Janssen, onderzoeker bij het Brusselse Centre for European Policy Studies (CEPS). Zo krijgen afgeschreven Noorse of Italiaanse waterkrachtcentrales nog altijd groencertificaten, terwijl ze door die certificaten niet meer groene stroom gaan produceren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.