Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
07
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Duurzaam inkopen, Supply Chain
Soort:

Groene supply chain voor kostenbesparingen

Groene supply chain voor kostenbesparingen

Een groene supply chain hoeft niet kostenverhogend te zijn, zegt Professor Tarkan Tan van Eindhoven University. Omdat veel bedrijven moeten betalen voor koolstofuitstoot, kan een duurzame keten goedkoper zijn. “De eerste stappen die een bedrijf zet, zijn vaak kostenbesparend. Neem bijvoorbeeld een ander productontwerp met minder materiaalgebruik of kies voor een langzamere transportmodus die goedkoper is. Elk bedrijf moet daar zijn eigen afweging in maken”, aldus de professor. “Door te kijken naar de driehoek: kosten, service en duurzaamheid, kunnen bedrijven de juiste balans vinden.”

Er is veel druk bij bedrijven om duurzaam te zijn in onder andere de logistieke keten. “Kijk maar naar een bedrijf als Walmart. Zij screenen hun leveranciers op het gebied van duurzaamheid. Als een bedrijf niet aan de voorwaarden kan voldoen, dan kan het einde verhaal zijn voor de samenwerking”, zegt Tarkan Tan tegen Logistiek.nl.

Duurzaam door samenwerking
Vorige maand werd bekend dat Bierbrouwer AB InBev en de chemieconcerns AkzoNobel, Huntsman en DSM en zuivelbedrijf FrieslandCampina gaan samenwerken om de CO2-uitstoot van hun zeetransport te verlagen. Delen van informatie, het leren van anderen en de gezamenlijke inspanningen zijn volgens de partijen belangrijk voor het verduurzamen van de logistieke keten. Zeetransport is namelijk goed voor 1 miljard ton CO2 per jaar.

Grote besparingen
Ook Unilever focust op verduurzaming van de keten, waarbij ze naar eigen zeggen tot nu toe al honderden miljoenen mee hebben bespaard. Het concern geeft aan dat er sinds 2008 voor 400 miljoen euro aan cumulatieve kosten zijn bespaard door eco-efficiënte maatregelen in fabrieken. Vooral de efficiëntere omgang met energie speelde hier een grote rol. Daarnaast heeft Unilever ook 200 miljoen euro bespaard door het efficiënter gebruiken van materialen en logistiek.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.