Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
04
11
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Grondstoffen markt groeit in zorgwekkende economie

Hoewel de wereldeconomieën verschillende kanten op ontwikkelen, blijft de grondstoffenmarkt gewoon groeien. Dat blijkt uit peilingen over maart van dit jaar.

De Dow Jones-UBS Commodity Index Total Return is in maart met ruim 2 procent gestegen. Dat geeft Procurement Leaders aan op basis van onderzoek door Credit Suisse Asset Management. Twaalf van de negentien index bestanddelen zijn in waarde gestegen, waarvan energie het sterkst.

Ruwe olie loopt nog steeds voorop wat betreft de sterkste vraag, de prijs nam in maart met 8,20 procent toe. Mede door de aanhoudende moeilijkheden in het Midden-Oosten. Edelmetalen stegen 4,5 procent, onder andere door nieuwe zorgen om inflatie. De landbouw in z’n totaliteit daalde bijna 2 procent in maart, met uiteenlopende prestaties onder de verschillende bestanddelen. Suiker en tarwe namen af in prijs, terwijl katoen en sojabonen wat in prijs toenamen. Daarbij leden industriële metalen een ernstig verlies van bijna 4 procent door de lagere koersen van nikkel, koper en zink.

Abnormaal soepel beleid
Nelson Louie, hoofd grondstoffen bij Credit Suisse, zegt: “De economie bleef zorgwekkend door onzekerheden in het Midden Oosten en de tragische gebeurtenissen in Japan.” De waarde van de Amerikaanse dollar bleef gedurende de maand verzwakken. Volgens Nelson waarschijnlijk vanwege zorgen over de gevolgen van een abnormaal soepel monetair en fiscaal beleid, zelfs nu het er steeds meer op begint te lijken dat de Amerikaanse economie zich herstelt.

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.