Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
03
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Grondstoffendeal moet inkoop reststoffen makkelijker maken

Grondstoffendeal moet inkoop reststoffen makkelijker maken

Staatssecretaris Dijksma, van Infrastructuur en Milieu, heeft in Brussel een internationale overeenkomst getekend om de handel in reststoffen te stimuleren. Samen met minister Kamp van Economische Zaken en de Britse, Franse en Vlaamse milieuministers, het bedrijfsleven en milieuorganisaties start zij het North Sea Resources Roundabout (NSSR) die de barrières weg moet nemen.

Grondstoffen, zoals aluminium en lood, die overblijven na afvalverbranding en recyclebaar plastic eindigen nog vaak als afval. Ze zijn internationaal moeilijk verhandelbaar, omdat er over de grens anders tegen deze reststoffen wordt aangekeken. “Om onze economie groener te maken wil ik de duurzame koplopers uit het bedrijfsleven ruimte geven om te innoveren”, zegt Dijksma in een persbericht. “Dat is precies wat we met deze deal doen. Door grondstoffen opnieuw te definiëren en gelijk te trekken met onze buurlanden, wordt het gemakkelijker voor bedrijven om te handelen in deze reststoffen.”

Afval als grondstof
Compost wordt bijvoorbeeld beter verhandelbaar, omdat de buurlanden het gaan zien als meststof in plaats van afval. Daarnaast kan ook het restafval uit verbrandingsovens door de grondstoffendeal beter worden verwerkt. In Nederland heeft het bedrijf Inashco een techniek om hieruit kleine deeltjes aluminium, lood, zink, zilver en goud te halen. Het Britse afvalbedrijf Ballast Phoenix kan hun restafval nu eenvoudiger naar Nederland exporteren, zodat de bruikbare stoffen hier kunnen worden teruggewonnen.

Besparing 600 miljard euro
Volgens de Europese Commissie kan een circulaire economie Europese bedrijven 600 miljard euro besparen op productiekosten. Ook worden 580.000 extra banen gecreëerd en leidt het tot een vermindering van 450 miljoen ton CO2 per jaar. Versterking van de circulaire economie, waarbij afval als grondstof wordt ingezet, staat hoog op de agenda.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.