Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
09
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Gerrit Jan Tempelman
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Grondstofprijzen verder gestegen

Een groot aantal internationale grondstoffen is de afgelopen tijd opnieuw in prijs gestegen. Producten als katoen en suiker hadden te lijden onder een tegenvallende oogst en slechte weersomstandigheden.

De katoenprijs bereikte recentelijk het hoogste niveau in twaalf jaar. Dooreen combinatie van lage temperaturen en veel neerslag ligt de export van hoofdproducent China lager dan gebruikelijk. Ook mais, soja en suiker kampen met een ongunstig groeiklimaat. Boeren besluiten de teelt van hun goederen uit te stellen, waardoor de prijs stijgt.

Goud en olie
Goud klom op tot een recordwaarde. Deze mutatie zou te maken hebben met angst voor economische neergang en de zwakke positie van de dollar. Goud is een duurzaam goed, dat ook in mindere tijden kostbaar blijft. Dit gaat niet op voor olie; voor een vat Noordzeeolie moet momenteel ongeveer 78 dollar per vat worden betaald. Analisten nemen aan dat dit niveau de komende tijd kan dalen naar 71 tot 73 dollar. De andere grondstofprijzen zullen naar verwachting blijven stijgen.

Stijgende trend
De toename sluit aan bij de opwaartse trend die zich sinds geruime tijd binnen de internationale markt voltrekt. Volgens Oxfam Wereldwinkels zouden deze ontwikkeling mede terug te voeren zijn op een toegenomen vraag naar producten en de opkomst van biobrandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.