Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Global, Supply Chain
Soort:

Groot verschil in arbeidskosten Europese landen

De arbeidskosten verschillen nogal per land in de Europese Unie. In Bulgarije kost een werknemer 3,80 euro per uur en in Denemarken 40,30 euro. Dat blijkt uit cijfers van  het Europees statistiekbureau Eurostat. De kosten van een uur arbeid waren in 2014 in de EU-landen gemiddeld 24,60 euro. In de eurozone lag dit gemiddelde ietsje hoger: 29,20 per uur.

De verschillen tussen de EU-landen zijn echter groot. In de landen waar arbeid het goedkoopst is, kost een uurtje arbeid slechts een paar euro. Bulgarije: 3,80 euro per uur. Roemenie: 4,60 euro. Litouwen: 6,50 euro. Letland: 6,60 euro. In andere EU-landen kost arbeid soms het tienvoudige: Denemarken: 40,30 euro per uur. België: 39,10 euro. Zweden: 37,40 euro. Luxemburg: 35,90.

Lage sociale lasten in Denemarken
Ook in Nederland is arbeid relatief duur: 34 euro per uur. Nederland staat daarmee op de zesde plaats in de top van EU-landen waarin de arbeid het duurst is. De arbeidskosten bestaan uit salariskosten en kosten uit sociale lasten voor de werkgever. Het aandeel sociale lasten was in 2014 in EU-landen gemiddeld 24,4 procent. In de eurozone was dat 26,1 procent. In Malta betaalden werkgevers relatief het minste sociale lasten (6,9 procent) van alle landen in de eurozone. Opvallend is dat ook in Denemarken het aandeel sociale lasten erg laag is (13,1 procent). In Denemarken gaat veel geld op aan salaris. Dat schrijft het NRC.

Het aandeel sociale lasten voor de werkgever is in Europa het hoogst in Zweden (31,6 procent) en Frankrijk (33,1 procent). In Nederland gaat 25,1 procent van de arbeidskosten op aan sociale lasten.

Sterke daling kosten in Cyprus, Portugal en Ierland
Tussen 2013 en 2014 stegen de arbeidskosten per uur gemiddeld 1,4 procent in de EU, en gemiddeld 1,1 procent in de eurozone.  In Nederland stegen de kosten met 1,6 procent. De grootste stijgingen in de eurozone vonden plaats in Estland (6,6 procent stijging), Letland (6 procent erbij) en Slowakije (5,2 procent meer). De arbeidskosten in de eurozone daalden het sterkst in Cyprus (min 2,8 procent), Portugal (0,8 procent minder) en Ierland (0,2 procent minder). 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.