Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
11
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Grootste achteruitgang van de Nederlandse bedrijfs-omstandigheden sinds Juni 200

De Nederlandse inkoopmanagersindex. de NEVI DPA PMI®. daalde van 48.3 in september naar 45.3 in oktober. Dit is het laagste cijfer sinds 2003 en wijst op een behoorlijke achteruitgang van de bedrijfs-omstandigheden in de Nederlandse productiesector.


De productie kromp in het hoogste tempo sinds juni 2003. Door het kleinere aantal nieuwe ontvangen orders was er meer capaciteit om achterstanden weg te werken. Hierdoor daalde de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in een recordtempo. Dit was echter niet voldoende om de daling van het aantal nieuwe ontvangen orders goed te maken.

De inkrimping van de personeelsbestanden was de grootste sinds april 2005. De inkoopactiviteiten en de voorraad ingekocht materiaal zijn sinds respectievelijk november 2001 en juni 2005 niet zo snel gedaald. De sterk verminderde vraag naar materialen zorgde ervoor dat de levertijden slechts licht toenamen. in de minste mate sinds augustus 2003.

Terwijl de wereldwijde vraag in oktober terugliep. daalden de prijzen voor een aantal brand- en grondstoffen. Na de forse inkoopprijsinflatie in september. zag oktober voor het eerst sinds juli 2005 een daling van de totale inkoopkosten. Ook de verkoopprijsinflatie daalde aanzienlijk: de verkoopprijzen zijn in bijna drie jaar niet zo weinig gestegen.

Drie indices uitgelicht:

PRODUCTIE INDEX
De seizoensmatig aangepaste Productie index zag de sterkste inkrimping van de productieomvang bij Nederlandse producenten sinds juni 2003. met een daling van 50.6 in september naar 47.5 in oktober. De verminderde productieomvang was vooral het gevolg van de verslechtering van de marktomstandigheden in zowel binnen- als buitenland. al werd een nog grotere daling voorkomen door een verdere afname van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk.

VERKOOPPRIJS INDEX
De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector stegen in oktober het minst van de afgelopen drie jaar. De seizoensmatig aangepaste Verkoopprijs index daalde met bijna 7 punten naar 53.6 wat wijst op een meer gematigde (maar toch nog duidelijk aanwezige) inflatie dan in de afgelopen jaren. Lagere prijzen voor een aantal producten en druk om de concurrentie voor te blijven in een slappe markt werden genoemd als voornaamste redenen de minder grote inflatie.

INKOOPPRIJS INDEX
Voor het eerst sinds juli 2005. daalden in oktober de gemiddelde inkoopprijzen. De seizoensmatig aangepaste Inkoopprijs index kelderde met 14 punten tijdens deze onderzoeksperiode en ging van forse inflatie in september met 62.4 naar een lichte deflatie in oktober met 48.0. Meer dan een derde van de respondenten noteerde lagere inkoopkosten. wat vooral werd toeschreven aan lagere prijzen voor brand- en grondstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.