Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
09
13
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Inkoop
Soort:

Grootste gezamenlijke inkooptraject ooit

Voor het eerst in de geschiedenis nemen maar liefst 51 ziekenhuizen en twee diagnostische centra deel aan één gezamenlijk inkooptraject van Intrakoop.
Nieuwe onderhandelingen voor de inkoop van medische hulpmiddelen vindt voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis plaats tussen 51 ziekenhuizen en leveranciers. Nooit eerder zijn in ons land zoveel ziekenhuizen bereid geweest om samen op te trekken zo stelt Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg.

Programma’s van eisen
Alle deelnemende ziekenhuizen hebben Intrakoop inzicht gegeven in hun eisen en wensen. De cooperatie heeft die informatie vertaald naar ‘Programma’s van Eisen’, waarop alle ziekenhuizen konden reageren. De beurt is nu aan de leveranciers om aanbiedingen te doen via een elektronisch inkoopsysteem. Hopelijk worden de onderhandelingen dit najaar nog afgerond en de nieuwe contracten getekend.

Samenwerking loont
Volgens Frank Kaptein, bestuurder bij Intrakoop, kan de inkoopcoöperatie als overkoepelende, non-profit organisatie efficiënt de kennis en volumes bundelen en de belangen van alle deelnemende ziekenhuizen behartigen naar leveranciers toe. “De afgelopen jaren hebben we bewezen dat samenwerking op medisch gebied loont. Veel ziekenhuizen profiteren al van de Intrakoop-raamovereenkomsten voor onder andere pacemakers, medische groothandel, orthopedisch traumamateriaal en bloedstollingsmeters.”

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Reacties:

  • Dolf Bruins | 03-10-2013 om 12:39

    Dit klinkt financieel erg interessant, het gaat in de praktijk om hoge uitgaven! Kortom, een positieve ontwikkeling.

    Ik vraag me wel af of er zich bij deze 51 deelnemende ziekenhuizen ook UMC’s zitten. Zo ja, in hoeverre kunnen UMC’s als academisch ziekenhuis rechtmatig aanhaken bij dergelijke raamovereenkomsten? Hoe past dit binnen de aanbestedingswetgeving?

    Daarnaast kan er op genoemde gebieden innovatie plaatsvinden. Hoe is innovatie voor meerdere jaren nu te vertalen in eisen en wensen? Loop je niet het risico om bij voorbaat innovatieve kleinere partijen uit te sluiten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.