Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
06
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

GRS Inkoop: zoektocht naar inkoopprofessional

Hoe vind je een kundige manager die een professionaliseringsslag moet leiden in category management? In een branche die niet voorop loopt qua inkoopkennis en qua hoogte van salarissen? Een lastige opgave, maar GRS lukte het met hulp van Aeves. 

GRS, de grootste coöperatie van tuincentra in Nederland en België, omvat tweehonderd tuincentra, waaronder de vijftig winkels van de Groenrijk-formule. In de tuincentrabranche werken zeer bevlogen mensen, maar op het gebied van category management valt er in deze sector nog wel een slag te maken. “Om professioneler en slagvaardiger te worden, was ik op zoek naar mensen die kennis en ervaring juist op dit gebied konden toevoegen”, vertelt Carolijn Hawinkels, Directeur bij GRS.

Uitdaging voor inkopers
“Het bijzondere aan werken in een coöperatie is dat het er hier heel anders aan toe gaat dan in een filiaalbedrijf”, zegt Hawinkels. “Wij onderhandelen goede inkoopcondities uit en organiseren beurzen voor onze leden. De beslissing om daadwerkelijk via GRS af te nemen, is aan onze leden zelf. De uitdaging voor de inkopers van GRS is dat zij altijd onderhandelen zonder volumemandaat. Dat vraagt veel van hun onderhandelings­vaardigheden. Mijn uitdaging is, samen met de andere twee directeuren, om de leden te blijven prikkelen en alle kikkers in ieder geval in de buurt van de emmer te houden.”

Toen ze op zoek ging naar een nieuw hoofd van de afdeling Inkoop en Category Management, en naar twee category managers, kwam Hawinkels voor een uitdaging te staan. “Ik was op zoek naar professionals met inkoopkennis en category management-ervaring buiten onze branche, om zo professioneler en slagvaardiger te worden.” De selectie van deze mensen gebeurde in samenwerking met adviesbureau Aeves, waarmee GRS al langer mee samenwerkt. Tot veel tevredenheid, vertelt Hawinkels. “Onze harde voorwaarde was natuurlijk dat kandidaten aan bepaalde voorwaarden dienden te voldoen. Maar de klik is ook belangrijk. En daarom is het heel fijn dat ik Pieter van der Vloed, partner bij Aeves, al langer ken. Hij weet wat ik zoek in een kandidaat.”

Vertrouwensband verstevigd
Wat GRS kandidaten kon bieden was een uitdagende en prettige werkomgeving, maar niet de bovenkant van de markt in salaris en professionalisering. “We halen graag category managers uit branches waar men al verder is qua professionalisering. Maar daar liggen de salariseisen ook anders. En dat vraagt aandacht. Het is namelijk gemakkelijker om voor hoge salariseisen goede mensen te vinden, maar wij werken in een coöperatie.” Hawinkels ervaart het als positief dat ze in het wervingstraject, dat ongeveer tweeëneenhalve maand duurde, veel contact had met Aeves om de zachte kanten in het profiel naar boven te krijgen. “Ook is het heel mooi dat zij hun hele kandidatenlijst met ons deelden en bespraken. Iets dat echt voor een vertrouwensband zorgde. Want dit is niet gebruikelijk; veel wervingsbureaus gaan juist heel afgedekt te werk, omdat ze bang zijn dat je ze anders passeert.”

De kandidaat die Aeves voorstelde, paste niet precies in het profiel dat Hawinkels aanvankelijk voor ogen had. Uiteindelijk bleek het een ideale match. “Het was een man van 55, die twintig jaar bij V&D had gewerkt. Zo lang bij hetzelfde bedrijf, dat vond ik in eerste instantie niet van veel ambitie getuigen.Maar Pieter zei: ‘Vertrouw me maar.’ En het bleek inderdaad een fantastische match te zijn. Deze man heeft heel veel plannen en brengt ook het beste bij anderen naar boven. Hij brengt dynamiek, kennis en een vaderlijke uitstraling in onze jonge organisatie. Waarmee ik bedoel dat mensen heel snel vertrouwd met hem zijn.”

Preferred partner
Aeves vond ook snel de twee category managers, waarvan de laatste in samenspraak met het nieuwe teamhoofd. “Hij moest er ook een goed gevoel bij hebben. Het zijn twee geslaagde matches. Category managers met een achtergrond in een professionele omgeving, kritisch denkvermogen, verfrissende ideeën en goed in de groep liggend. En voor hen is het ook heel leerzaam te onderhandelen in een coöperatieve vorm in plaats van in een filiaalstructuur.” Over de rol die Aeves heeft gespeeld in dit wervingstraject is Hawinkels dan ook bijzonder te spreken. “Zij zijn echt onze preferred partner”, besluit ze. “Dat komt door de goede band die ik met hen heb, omdat ze snappen welke mensen ik nodig heb en ook vanwege hun goede prijs-kwaliteitverhouding.” 

Reacties:

  • Anoniem | 12-01-2015 om 07:29

    3pcs met procesor enprintrs plsus computtev tafels,\\\

    rgrotenplatscreen tv tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.