Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

GSK maakt medicijnen goedkoper in ontwikkelingslanden

Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GSK) wil medicijnen goedkoper maken in ontwikkelingslanden. In landen, zoals Afghanistan, Rwanda en Cambodja, zal het bedrijf voor nieuwe medicijnen geen patenten aanvragen. Daardoor wordt het voor bedrijven die generieke medicijnen maken mogelijk goedkopere versies op de markt te brengen. GSK wil dat de welvaart van het land leidend moet zijn.

Andrew Witty, CEO van GSK, stelt tegen het FD dat intellectueel eigendom een vitaal onderdeel is voor innovatie in de sector. Toch realiseert het farmaceutische bedrijf zich dat de wereldwijde gezondheidsproblemen vragen om een flexibelere opstelling.

Voor landen met een iets hoger bruto nationaal product wil GSK gaan werken met licenties. Daaronder kunnen medicijnen, waarop een patent is aangevraagd voor 10 jaar, in een generieke vorm verschijnen. GSK geeft aan genoegen te nemen met ‘kleine royalty’s’ op de omzet in die landen. Bij landen waar sprake is van middelhoge tot hoge inkomens, gaat GSK onverminderd door met het beschermen van zijn medicijnen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.