Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Grondstoffen, Inkoop
Soort:

Handel in conflictmineralen breder dan gedacht

Handel in conflictmineralen breder dan gedacht

“Uit onderzoek blijkt dat Europese bedrijven die met mineralen uit conflictregio’s werken niet de verantwoordelijkheid nemen om na te gaan waar hun grondstoffen vandaan komen. Bovendien blijken er veel meer conflictmineralen te zijn dan werd aangenomen”, dat stelt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Om de handel in zogenaamde conflictmineralen aan banden te leggen, stelt de Europese Commissie, in navolging van de VS, regelgeving voor. Dat voorstel introduceert een vrijwillig mechanisme voor de importeurs van tin, tantalum, tungsten en goud, om hun toeleveringsketen transparant te maken en de negatieve impact op conflicten te voorkomen.

Meer ketenverantwoordelijkheid
De focus op slechts vier mineralen is te beperkt volgens SOMO. Uit een onderzoek van de stichting blijkt dat nog tientallen andere mineralen in verband kunnen worden gebracht met de financiering van conflicten tussen overheden en burger- of rebellengroeperingen. “Er zijn veel meer conflictmineralen dan werd aangenomen, en de meeste Europese importeurs van deze mineralen vallen niet onder de voorgestelde regelgeving. Het is dus een slap voorstel. Nederland kan het voorstel nu nog bijsturen naar meer grondstoffen, echte ketenverantwoordelijkheid en minder vrijblijvendheid, en er niet op vertrouwen dat bedrijven dit zelf wel oplossen”, aldus SOMO-onderzoeker Gisela ten Kate.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.