Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
06
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Handhaving wet DBA uitgesteld tot 1 juli 2018

De opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 juli 2018. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen, ook al hebben zij zich niet aan de regels gehouden.

Kwaadwillenden worden wel aangepakt door de Belastingdienst. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die overduidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben en dus opzettelijk geen belasting en premies betalen.

Vervanger VAR
De wet DBA is de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelaties). De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Veel zzp’ers en opdrachtgevers begrijpen de wet niet goed, weten niet zeker of zij er juist mee omgaan of vinden dat het voor hun bedrijfstak niet werkt.

Opschorting
Sinds de start van de Wet DBA werd duidelijk dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving herijkt kon worden. De handhaving van de wet was daarom opgeschort tot 1 januari 2018. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek bekend en is het aan het nieuwe kabinet om daar keuzes over te maken. Opdrachtgevers en -nemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze aan te passen, daarom is de handhaving opgeschort tot 1 juli 2018.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.