Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
06
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Personalia
Soort:

Heel Europa moet 'groener' inkopen van Brussel

De EU moet binnen twee jaar zeker de helft van de overheidsopdrachten `groen` gaan aanbesteden. Het Financieele Dagblad meldt dat de Europese Commissie begin juli een pakket maatregelen zal presenteren voor de reductie van energie- en grondstofverbruik. Nederland loopt voorop met ambitieuzere doelstellingen: geen 50% maar 100% in 2010.


Voor inkoop van producten en diensten wordt 16% van het bbp opgesoupeerd in de EU. wat neerkomt op een jaarlijkse 1.400 miljard euro. De Nederlandse overheid geeft 40 miljard euro per jaar uit aan aanbestedingen.

Brussel hoopt door de grote inkoopmacht van de Europese overheden het groene inkopen in het algemeen een flinke duw in de juiste richting te kunnen geven. Het gaat dan om maatregelen als het afnemen van duurzame energie. het kopen van zuinige apparatuur. het inkopen en groen printen van milieuvriendelijk geproduceerd papier. het aanschaffen van duurzaam meubilair en het gebruiken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Daarnaast gaat het om duurzame catering en het gebruiken van duurzame materialen bij bouwprojecten.

Een ander belangrijk onderdeel van het maatregelenpakket is het uitbreiden van de zgn. ecodesign richtlijnen. regels die nu nog gelden voor energieveruikende artikelen als koelkasten en auto`s. In de toekomst zouden dergelijke richtlijnen ook moeten gaan gelden voor producten waarvan het gebruik en de levenscyclus veel invloed hebben op het milieu. zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. gipsplaten. ramen en deuren.

Een concrete maatregel volgt reeds volgend jaar: dan verdwijnen de gloeilampen gefaseerd van de Europese markt. Als de EU overstapt op spaarlampen. betekent dat 20 miljoen ton minder uitstoot van broeikasgas.

Bron: fd.nl (voor het betreffende artikel dient u zich gratis te registreren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.