Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Heineken benadeelt brouwerijen in Afrika

Afrikaanse dochterondernemingen en partners van Heineken moeten verplicht een deel van hun grondstoffen inkopen via de Belgische dochter Ibecor. Die kan als grootafnemer aanzienlijke kortingen bedingen op de geleverde grondstoffen, onderdelen en machines. Diverse ingewijden bij Heineken zeggen dat deze niet worden doorberekend aan de Afrikaanse brouwerijen. Volgens dezelfde bronnen worden bovendien commissies in rekening gebracht. Dat schrijft NRC.nl.

Doordat Heineken een deel van de winst die het in Afrika boekt via de Belgische dochter laat lopen, benadeelt het concern de fiscus en de economie van de elf Afrikaanse landen waar het brouwerijen bezit of met partners opereert. Dat blijkt uit het boek ‘Heineken in Afrika’ van journalist Olivier van Beemen.

Heineken lijkt hierdoor in strijd te handelen met de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze richtlijnen bepalen dat dochterondernemingen binnen een concern elkaar prijzen in rekening moeten brengen voor goederen en diensten die vergelijkbaar zijn met de tarieven die zij een buitenstaander zouden vragen. Dit zou moeten voorkomen dat er met winsten of verliezen wordt geschoven om belasting te ontwijken. In een reactie zegt Heineken tegen de krant dat het niets illegaals doet en beweert te voldoen aan de OESO-richtlijnen voor verrekenprijzen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.