Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
01
14
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Helft bedrijven vreest regels conflictmaterialen

Bijna de helft van de wereldwijde bedrijven is niet voorbereid op Amerikaanse regelgeving over het gebruik van conflictmaterialen uit Afrika in elektronische producten. Velen vrezen niet te kunnen voldoen aan de eerste rapportageverplichting in mei 2014.

Volgens de nieuwe voorschriften, die per mei in werking treden, moeten fabrikanten van elektronische producten het melden aan de Amerikaanse overheid wanneer zij mineralen inkopen afkomstig uit conflictgebieden in Afrika. Dit geldt voor alle beursgenoteerde bedrijven die zakendoen in de VS. Een peiling van onderzoeksbureau IHS laat zien dat veel bedrijven er niet klaar voor zijn om het eerste rapport uit te brengen.

Zorgen
Maar liefst 42 procent van de bedrijven geeft aan er niet zeker van te zijn of zij voor mei kunnen voldoen aan de vernieuwde regelgeving. Daarnaast bleek uit de enquête, onder 162 bedrijven uit de hele wereld, dat 30 procent bezorgd is over het niet na kunnen leven van de regels. Ook het verlies van klanten wordt door 28 procent van de bedrijven gevreesd en een vijfde is bezorgd geen verantwoorde supply chains te hebben door het inkopen van de betreffende mineralen.

Conflictmineralen
Mineralen als tin, wolfraam, goud en tantaal worden ingekocht om te gebruiken in elektronische producten, van mobiele telefoons tot pacemakers. Volgens IHS zijn de conflictmineralen voornamelijk afkomstig uit de door oorlog verscheurde Democratische Republiek Congo en de aangrenzende landen. Naar schatting werd alleen al in 2012 voor 57 miljoen pond aan tantaal gebruikt in mobiele telefoons.

De protocollen met betrekking tot conflictmaterialen zijn in augustus 2012 in werking getreden op basis van de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act. Het is wettelijk verplicht per mei 2014 de eerste rapportage uit te brengen.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.