Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
04
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Yoran Tonnema
Dossier: Inkoop
Soort:

Herkansing voor internationale MVO-richtlijn

Een internationale richtlijn voor duurzame inkoop komt eraan. Deze richtlijn, waarover een groot aantal landen in Brazilië overlegt, moet praktische handvatten bieden bij het inrichten van een maatschappelijk verantwoord inkoopproces.

In het verleden is een eerste concept voor de internationale richtlijn van Sustainable Purchasing gesneuveld, maar men is nu druk bezig een tweede concept op te stellen.
De nieuwe internationale richtlijn moet zowel publieke als private organisaties handvatten bieden bij het inrichten van het maatschappelijk verantwoorde inkoopproces, dit bepaalde de Nederlandse normcommissie. Het verduurzamen van de keten moet eveneens een gevolg zijn van de richtlijn.

Voorwaarden
Een stappenplan is essentieel voor het nieuwe concept en tevens moet het dynamische proces tussen de inkoper en supply chain partner in stand worden gehouden. Deze belanghebbenden zijn namelijk zeer belangrijk voor elke organisatie. Zij hebben vaak direct invloed op de bedrijfsomzetten van een organisatie en de te realiseren MVO-ambitie. Ten slotte moet de richtlijn de huidige normen in acht nemen en vooral de inkoper inspireren. Het moet namelijk niet de vorm van een verplichte gedragscode krijgen.

The Dutch Wheel
Afgelopen februari reisden afgevaardigden per land naar Brazilie om te sparren over de nieuwe richtlijn. Binnen één dag stond het advies van Nederland bekend als ‘The Dutch Wheel’. Het tweede concept wordt dan ook gebaseerd op ‘The Dutch Wheel’ en BS8903 (Engelse norm voor duurzaam inkopen). De uiteindelijke richtlijn wordt in een drietal hoofdelementen geformeerd, te weten: ‘Fundamentals’, ‘Organizing the Procurement Function towards sustainability’ en ‘Integrating sustainability into the procurement process(es)’. De Nederlandse afvaardiging neemt zitting in alle werkgroepen die hier voor worden opgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.