Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
08
10
Marc Prins
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Marc Prins
Dossier: Inkoop
Soort:

Hoeze komkommertijd?

Raar woord eigenlijk, komkommertijd. De Nederlandse taalkundige Frederik August Stoett verwoordde het als: “een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is”. De herkomst van het woord komkommertijd is onduidelijk en wordt betwist. De Engelsen claimen het sinds 1700 en hebben veruit de sympathiekste verklaring. Volgens de Webster Dictionary is cucumber time “the dull season in the tailoring trade”. Komkommers worden namelijk in de zomer geoogst; de periode dat de adel de steden verliet en er voor de kleermakers weinig te doen viel. Welke vertaling er ook wordt gebruikt, sinds 1700 is het nog iedere zomer komkommertijd geweest en valt er weinig te beleven.

Deze zomer is alles anders. Hoezo, weinig te beleven? Een verloren WK-finale en een zesde plaats in de Tour de France. Onze Europese banken ondergingen een heuse stresstest die gelukkig positief uitviel. Een stresstest zou voor onze politici trouwens ook geen kwaad kunnen. Voor hen deze zomer zeker geen komkommertijd. Eigen schuld natuurlijk. Wie laat er nu een regering vallen in februari en houdt verkiezingen in juni? De hele cyclus in de war. In plaats van lekker uit blazen na een vermoeiend regeringsjaar, dansen de politieke kopstukken hun rituele paringsdans op het snikhete Binnenhof. Kamerleden zitten met elkaar in allerlei werkgroepjes in plaats van met het gezin op de camping. Een goede les voor de volgende keer: laat het kabinet vallen in de zomer, dan krijg je verkiezingen in het najaar, wordt er geformeerd in de winter en geregeerd in het voorjaar. Dan is er wel tijd voor vakantie in de zomer en is het weer ouderwets komkommertijd. Wie trouwens ook overuren maken deze zomer? De overheidsinkopers.

Besparen en professionaliseren - het gaat maar door. Besparen is zelfs de hype voorbij; het lijkt wel gemeengoed. Alles kan ineens, the sky is the limit. In Groot-Brittannië worden de negentien grootste overheidsleveranciers door premier Cameron op het matje geroepen om te praten over hun inkoopcontracten. Doel van deze gesprekken: kosten besparen en het aanpakken van de publieke inkoopstrategie. In Nederland mengt de NEVI zich in de kabinetsformatie met een oproep om € 10 miljard te besparen op publieke inkoop. Geen onhaalbare kaart, zoals een onderzoek van DPA onder overheidsinkopers in 2009 al liet zien. Een strategisch bedrag, die € 10 miljard. Links is gelijk klaar met besparen. Rechts is dan net over de helft. Misschien wordt hiermee de impasse in de formatie doorbroken en krijgen we onze eerste minister voor Inkoop en Aanbestedingszaken. Of wordt het toch een staatssecretarisschap? Deze zomer kan alles. Ons inkoopvak floreert als nooit tevoren binnen de overheid. De adel is dit jaar in de stad gebleven en de kleermakers zijn volop aan het werk. Nu nog oogsten: hoezo komkommertijd?

Marc Prins
Door Marc Prins
Marc Prins, 1024x768 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} is managing consultant bij Benefit Inkoopadviesgroep BV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.