Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Global
Soort:

Hoge prijs vanille geen invloed op boeren

Hoge prijs vanille geen invloed op boeren

Ook al heeft de prijs van vanille dit jaar het hoogste punt in tien jaar tijd bereikt, boeren profiteren daar niet van. De boeren die vanille telen, leven over het algemeen onder de armoedegrens. Dit meldt het Financieele Dagblad, naar aanleiding van het rapport Bittersweet Vanilla.

Voor vanille wordt 430 euro per kilo betaald. Toch leeft meer dan driekwart van de 80 duizend vanilleboeren in Madagaskar onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag. Slechts 20 procent heeft toegang tot een microkrediet. De boeren zijn daarnaast nauwelijks georganiseerd in vakbonden en hebben onvoldoende verstand van opslag, financiën en transport.

Rapport
In het rapport, wat is opgesteld door vakbond CNV en belangenorganisatie Fairfood, roepen de organisaties bedrijven die veel vanille gebruiken op om de problemen onder de vanilleboeren aan te pakken. Fairfood zegt al in gesprek te zijn met belangrijke partijen in de vanille-industrie, zoals multinationals Nestlé en Unilever. Volgens het rapport zijn zij zich bewust van de problemen. Toch zouden ze er onvoldoende voor zorgen dat de boeren een goede prijs voor hun vanille krijgen. CNV en Fairfood roepen ook de hulp in van overheden. Zij zouden met betere regelgeving moeten komen.

Trend
De prijs van vanille is zo hoog vanwege een trend dat consumenten natuurlijke vanille willen. De hoge vanilleprijs zorgt ook voor een toename van het aantal berovingen op plantages.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.