Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
06
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Hoge Raad vernietigt uitspraak over aanbestedingsplicht ziekenhuis

De Hoge Raad heeft een uitspraak van het gerechtshof van ‘s Hertogenbosch over de aanbestedingsplicht van het Bredase Amphia Ziekenhuis vernietigd. Het gerechtshof van Arnhem zal opnieuw moeten toetsen of ziekenhuizen een aanbestedingsplicht hebben.


Dat gerechtshof had in 2005 bepaald dat het Amphia Ziekenhuis in Breda onder de regels van het Europese aanbestedingsrecht valt. mede doordat het ziekenhuis overheidsafhankelijk zou zijn en niet zelf zijn prijzen vaststelt. De Hoge Raad oordeelde echter dat het gerechtshof op meer aspecten had moeten letten om vast te stellen of het Amphia Ziekenhuis op commerciële basis opereert. Bovendien is het van mening dat het ziekenhuis niet op dezelfde wijze door de overheid wordt bekostigd als gesteld in de Europese aanbestedingsrichtlijnen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt de uitspraak van de Hoge Raad een ‘relatief gunstig kader’ bij toekomstige toetsing van ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het arrest zou daarnaast behulpzaam zijn bij het afwenden van aanbestedingsplicht in de huidige situatie en leveranciers ervan weerhouden te procederen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.