Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
01
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: NEVI
Soort:

Hoge vlucht nieuwe orders; PMI: 57.0

De NEVI PMI ® steeg in december naar 57.0, het hoogste cijfer sinds april 2011. Het aantal nieuwe orders nam in de grootste mate toe in 32 maanden en de toename van de export orders was de grootste sinds februari 2011. De productie steeg mee, maar niet genoeg om het aantal nieuwe orders bij te houden, waardoor de voorraad gereed product opnieuw daalde.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam toe en de levertijden werden beduidend langer. De inkoopactiviteiten intensiveerden flink, maar de voorraad ingekochte materialen steeg slechts in geringe mate.

De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in 15 maanden. De stijging van de verkoopprijzen was echter beperkt. De werkgelegenheid bleef onveranderd.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe orders index
De stijging van het aantal nieuwe orders (tweede maand op rij) was in december opnieuw groter dan de maand ervoor en bereikte het hoogste niveau sinds april 2011. De panelleden schreven deze toename van het aantal nieuwe orders onder meer toe aan het verbeterde klantenvertrouwen en de toegenomen vraag. Ruwweg een derde van de panelleden maakte melding van een groter aantal nieuwe orders, tegenover 20% die een daling noteerde.

6januari1

Productie index
De Nederlandse producenten maakten in december melding van een verdere verhoging van de productieomvang. Deze toename was fors, groter dan in november en de grootste in drie maanden. De panelleden gaven over het algemeen aan dat zij de productie hadden verhoogd om de forse toename van het aantal ontvangen nieuwe orders te kunnen verwerken.

6januari2

Inkoopprijs index
De gegevens voor december wijzen voor de vierde maand op rij op een stijging van de inkoopprijzen voor de Nederlandse productiebedrijven. Een aantal respondenten maakte melding van hogere grondstofprijzen. De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in 15 maanden, maar bleef onder het historische onderzoeksgemiddelde.

6januari3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.