Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Koen Bugter
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Hoog risico rechtszaak voor aanbesteding vervoer

Bijna een kwart van alle aanbestedingen rondom het vervoer van personen leidt tot een rechtszaak. Dat blijkt onderzoek uitgevoerd door juridisch adviesbureau Corvers Procurement Services. Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van aankondigingscijfers uit TED en aanbestedingsjurisprudentie over geheel 2013. Er waren 57 aanbestedingen rondom het vervoer van personen en veertien rechtszaken in dat jaar. 

“Maar liefst 7,8% van alle aanbestedingsrechtszaken betreft een rechtszaak rondom een aanbesteding van vervoer van personen. En dat terwijl het aandeel aanbestedingen van vervoer van personen slechts zo’n 1,5% van het totaal aantal aanbestedingen betreft,” aldus Stephan Corvers van Corvers Procurement Services. “Bovendien zijn die 24% aan rechtszaken maar het topje van de ijsberg,” zegt Lars Winters van adviesbureau 12-21. “Heel veel zaken komen uiteindelijk niet tot aan de rechter. Er zijn oneindig meer discussies over onduidelijke bestekken dan dat er zaken voor de rechter komen. Dit zorgt niet alleen voor vertragingen en problemen tijdens de aanbesteding. Ook in de uitvoering van de vervoerscontracten zijn er in de praktijk erg veel problemen.”

Hoewel alleen de cijfers van 2013 zijn meegenomen in het onderzoek en rechtszaken vaak over meerdere jaren lopen is er ook gekeken naar het groter geheel. Matty van Sloten van de Aanbestedingsacademie zegt daarover: "Ook als je naar de cijfers van de jaren daarvoor kijkt kom je vergelijkbare resultaten tegen. Er is een duidelijke trend zichtbaar van een hoog risico op rechtszaken bij aanbestedingen over vervoer."

 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Anoniem | 13-10-2014 om 09:38

    Interessante constatering, de vraag die bij mij nog speelt is hoe wij als inkopers in de toekomst deze rechtszaken kunnen voorkomen. Waar wordt op dit moment het meeste om gesteggeld?

  • Koen Bugter | 13-10-2014 om 15:27

    Dankjewel voor je reactie. Ga ik meenemen in de vergadering met de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.