Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
07
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: NEVI
Soort:

Hoogste inkoopmanagersindex in 8 maanden

De NEVI PMI bereikte met 44.4 in juni het hoogste niveau van de afgelopen acht maanden en liet een verdere verbetering zien vergeleken met het eerste kwartaal. Toch blijft de PMI erop wijzen dat de bedrijfsomstandigheden over het algemeen nog steeds problematisch zijn. Voor de twaalfde opeenvolgende maand kromp de sector.

De productieomvang daalde voor de negende maand, het aantal ontvangen nieuwe orders voor de vijftiende maand. Beide dalingen waren echter gering. Hoewel een aantal panelleden meldde dat buitenlandse klanten hun voorraden begonnen aan te vullen, was het aantal nieuwe orders uit het buitenland opnieuw kleiner.
De verkoopprijzen waren voor de achtste achtereenvolgende maand lager. Deze daling was de kleinste sinds november 2008 maar nog steeds aanzienlijk. Een vergelijkbaar beeld liet de daling van de inkoopkosten zien.
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de tweeëntwintigste opeenvolgende maand (aanzienlijk) af. De werkgelegenheid in de sector voor de tiende opeenvolgende maand en in een hoog tempo.
De voorraad gereed product daalde voor de achtste opeenvolgende maand en wel in recordtempo. De voorraad ingekochte materialen daalde eveneens behoorlijk.
 
Drie deelindexen uitgelicht:

PRODUCTIE INDEX
De gegevens voor juni lieten voor de negende opeenvolgende maand een daling zien van de productieomvang. De sterke stijging van de seizoensmatig aangepaste Productie index naar een niveau net onder 50.0 wijst echter op een slechts geringe daling. Bedrijven die melding maakten van een afgenomen productieomvang, koppelden dit aan een kleiner aantal ontvangen nieuwe orders.VERKOOPPRIJS INDEX
De verkoopprijzen daalden in juni voor de achtste opeenvolgende maand en in een historisch gezien hoog tempo, zij het dat deze daling de kleinste was sinds november 2008. Bedrijven gaven aan dat de prijsverlagingen het resultaat waren van grote concurrentie en druk van klanten. Bijna een vijfde van de panelleden noteerde een daling van de verkoopprijzen in juni.

INKOOPPRIJS INDEX
De daling van de inkoopprijzen in juni was de negende op rij, maar was voor de derde opeenvolgende maand kleiner dan in de maand ervoor en de kleinste sinds oktober 2008. Toch meldde ongeveer een derde van de panelleden dat de inkoopprijzen sinds mei gedaald waren, wat onder meer werd toegeschreven aan overcapaciteit, concurrentie tussen leveranciers en lagere prijzen voor een aantal grondstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.