Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Duurzaam inkopen, Inkoop, Onderzoek
Soort:

Horeca koopt meer verse groenten en fruit in

De inkoopwaarde van verse groenten en fruit stijgt in de foodservice markt in de afgelopen twee jaar met 17 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Foodstep die voor het GroentenFruit Huis de groente en fruit afzet binnen de Nederlandse foodservice markt in kaart bracht. Van 2012 tot en met 2014 steeg de inkoop van groente en fruit (inclusief verwerkt product) door de Nederlandse horeca en catering met 10 procent naar € 413 miljoen. Dat schrijft AGF.nl

Van de inkoop voor de foodservice markt betreft twee derde groenten. De top-5 groente en fruit bestaat uit salades, groentemixen, citrus, tomaten en appelen. Restaurants zijn de belangrijkste afnemers van groentemixen. Cateringbedrijven nemen de grootste inkoop van salades voor hun rekening.

Detailhandel
De omzet van groenten en fruit bij de fastservice en de facilitaire horeca is nog klein, maar laat wel de sterkste groeipercentages zien. Vooral lunchrooms en de horeca bij detailhandel (Hema, IKEA, Jumbo Foodmarkt etc.) stijgen in belang.

Fruit bij catering
Binnen de catering zijn grote bedrijfsrestaurants met meer dan 100 medewerkers de belangrijkste categorie, goed voor een totale inkoopwaarde van groenten en fruit van € 144 miljoen. Salade is de belangrijkste groente. Citrus, appelen en bananen zijn de meest ingekochte fruitproducten. Bij verzorgingshuizen is appelmoes het meest aangeboden product.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.