Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
01
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Duurzaam inkopen, Inkoop
Soort:

HvA en UvA zetten eerste stap naar duurzame inkoop

HvA en UvA zetten eerste stap naar duurzame inkoop

Duurzaamheid staat al lange tijd op het verlanglijstje van vele organisaties, zo ook bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA). Vele bedrijven leveren diensten en producten aan deze scholen en het vervoer rijdt daarvoor door de hele stad. Onlangs startten Facility Services en HvA-onderzoeksprogramma Urban Technology een project om de inkoopprocessen en logistiek van de UvA en HvA te verduurzamen.

De inkoop van de producten is verdeeld over veel verschillende medewerkers en leveranciers die geen tot weinig informatie uitwisselen over de organisatie en kosten van het transport naar de HvA en UvA locaties.

Duurzaam transport
Project manager Susanne Balm licht toe: “Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de leveringen van binnen een straal van 30 kilometer komt. Een duurzame verbetering zou kunnen zijn dat de UvA en HvA een centraal afleveradres kunnen instellen, zodat de leveranciers niet altijd de binnenstad in hoeven. Het laatste gedeelte van het vervoer kan schoon georganiseerd worden, met elektrische wagentjes en cargo-bikes”.

Inkoopbeleid veranderen
De resultaten van het onderzoek vormen de eerste stap om de stromen schoner en efficiënter te organiseren. Drie oplossingen worden door de onderzoekers aangedragen: een centraal afleverpunt, bundeling van leveringen en transport. Tot slot kunnen de UvA en HvA het inkoopbeleid veranderen, anders inkopen of voorwaarden stellen voor efficiëntere levering.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.