Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
06
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

IEA: ‘oliemarkt bereikt evenwicht in tweede helft 2016’

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat vraag en aanbod op de oliemarkt in de tweede helft van 2016 een evenwicht zullen bereiken. Het verschil tussen vraag en aanbod in de eerste helft van dit jaar zijn namelijk kleiner dan aanvankelijk gedacht werd. Dat schrijft het FD op basis van het maandelijkse olierapport van IEA.

Het overschot op de oliemarkt heeft de afgelopen jaren geleid tot sterk dalende prijzen. Momenteel schommelt de olieprijs rond de 50 dollar per vat. IEA verwacht dat als er een evenwicht wordt bereikt tussen productie en consumptie, dit niet direct tot hogere prijzen leidt. De voorraden moeten namelijk eerst nog worden weggewerkt.

De IEA ging tot nu toe uit van een overschot van 1,3 miljoen vaten per dag, maar dit is nu bijgesteld naar 800.000 vaten. Dit komt doordat de productie lager is dan verwacht. In Canada lag de productie stil door bosbranden en in Nigeria werden er aanslagen gepleegd op oliepijpleidingen. Voor heel 2017 wordt een groei van de vraag met 1,3 miljoen vaten per dag voorzien. Dit is dezelfde verwachting als dit jaar. Omdat de productie echter naar verwachting ook zal toenemen, zullen vraag en aanbod elkaar in 2017 niet veel ontlopen, aldus IEA.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.