Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
06
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Grondstoffen, Inkoop, Supply Chain
Soort:

IEA: 'Vraag naar aardgas neemt minder sterk toe'

Aardgas wordt de komende jaren minder vaak ingekocht dan gedacht. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat de vraag naar aardgas minder sterk toeneemt. Het lagere prijsniveau zal grote gevolgen hebben voor de investeringen in de gaswinning. 

De gasconsumptie stijgt tussen nu en 2020 naar verwachting met gemiddeld 2 procent per jaar. Vorig jaar werd voor de periode tot en met 2019 een gemiddelde jaarlijkse toename met 2,3 procent voorspeld. De lagere prognose heeft vooral te maken met een onverwacht zwakke vraag vanuit Azië. De gasprijzen zijn de laatste tijd gedaald, in lijn met de prijzen van ruwe olie, maar tot een snel herstel van de vraag zal dat volgens het IEA niet leiden. De productie van gas zal de komende tijd ook minder groeien.

Grote gevolgen
Het lagere prijsniveau zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor de investeringen in de gaswinning. Veel energiebedrijven snijde volgens het IEA in hun investeringsbudgetten en kapitaalintensieve gasprojecten zijn daarbij een logisch doelwit. Dat schrijft Deal!

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.