Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
08
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Supply Chain
Soort:

Ikea stimuleert duurzaamheid in supply chain

Door het gebruik van big data-tools heeft Ikea de milieu-voetafdruk van zijn jaarlijkse catalogus kunnen verlagen. De supply chain van de catalogus is daardoor inzichtelijk en die informatie is beschikbaar voor alle leveranciers. Ikea hoopt zo de supply chain te kunnen motiveren om milieubewuster te werken. Dat meldt Duurzaamsbedrijfsleven.nl.

De CO2-uitstoot van de Ikea-catalogus is per exemplaar met 28 procent gedaald en het energieverbruik nam tussen 2014 en 2016 per kopie met 5 procent af. Ikea maakt ook steeds meer gebruik van duurzame energie. In het laatste jaar nam dat met 30 procent toe, terwijl de waterconsumptie met 35 procent daalde. Deze milieuwinst is te danken aan de inzet van visuele tools die Ikea samen met Except, Trade Extensions en Deloitte ontwikkelde. De tools zorgen er ook voor dat de big data uit de supply chain van de catalogus inzichtelijk is.

Motiveren
De partners hebben met die tools verschillende aspecten, zoals CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik en afvalproductie van de leveranciers, in kaart kunnen brengen. Met deze informatie kunnen bedrijven eenvoudiger duurzaam inkopen, meldt Except. De informatie is ook beschikbaar voor alle leveranciers, zodat zij zien hoe zij presteren ten opzichte van andere partijen in de supply chain. Leveranciers zouden daardoor gemotiveerd worden om duurzamer te werken.

Voorbeeld
De Ikea-catalogus heeft met 200 miljoen exemplaren de grootste jaarlijkse oplage ter wereld. Daarom zien partners het project dan ook als een belangrijk voorbeeld voor de gehele papier- en drukwerkindustrie.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.