Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Supply Chain
Soort:

India neemt het niet nauw met rechten theeplukkers

India neemt het niet nauw met rechten theeplukkers

De rechten van tijdelijke theeplukkers worden geschonden in het zuiden van India. Ze ontvangen geen bonussen, geen bijdragen voor het schoolgeld van hun kinderen, geen pensioenbijdragen en op de plantages zijn geen kindercrèches. Verder krijgen ze niet de sociale premies die vaste krachten wel ontvangen. Dat blijkt uit een rapport van het in India gevestigde Global Research in samenwerking met de India Werkgroep uit Nederland. 

Unilever neemt thee van beide onderzochte plantages af. Een woordvoerder van Unilever laat aan het FD weten blij te zijn met het onderzoek en samen met de plantage-eigenaren volop bezig te zijn met het verbeteren van de voorwaarden rond arbeid, veiligheid en behuizing.

Rainforest Alliance
Opvallend is dat beide theeplantages wel zijn gecertificeerd door de Rainforest Alliance. Deze internationale instantie kijkt niet alleen naar de milieuaspecten, maar ook naar arbeidsomstandigheden. De organisatie geeft inmiddels aan dat er bij de eigenaren protest is aangetekend en dat de zaak wordt onderzocht.

Onderzoek BBC
In september 2015 bleek al uit onderzoek van BBC dat er op plantages in het noordoosten van India ondervoede volwassenen en kinderen werken die onbeschermd gif rondspuiten. Ook van deze plantages haalt Unilever zijn thee en ook deze plantages hebben het kenmerk van Rainforest Alliance. Diaval Buch, CPO bij Unilever gaf destijds aan dat er een programma is opgestart om de omstandigheden op de plantages te verbeteren.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.